FR NL

Automatische snelheidscamera’s op 40 Nederlandse spoorwegovergangen

Om weggebruikers te betrappen die een spoorwegovergang net niet oversteken als het rode licht al knippert en de slagbomen omlaag gaan, gaat de Nederlandse infrabeheerder ProRail flitspalen plaatsen. Deze detecteren automatisch of iemand een overtreding begaat, waarna iemand een boete op de deurmat kan verwachten. De spoorbeheerder wil de camera bij ongeveer veertig spoorwegovergangen plaatsen. Bij een drukke spoorwegovergang in Bunnik zijn sinds vandaag flitspalen in gebruik.

De speciaal hiervoor ontwikkelde camera detecteert automatisch of een weggebruiker met nummerplaat een overtreding begaat op de overweg. Er wordt een foto gemaakt, waarbij automatisch alle andere personen, kentekens en voertuigen op de foto die niet het hoofdonderwerp zijn onscherp worden gemaakt, zo legt een woordvoerder van ProRail de werkwijze uit. Een buitengewoon opsporingsambtenaar beoordeelt vervolgens de situatie en indien nodig wordt er een boete gestuurd naar het adres dat gekoppeld is aan het kenteken.

De woordvoerder geeft aan dat er een marge zit op de signalering. “We willen voorkomen dat mensen zich tijdens het oversteken omdraaien als het licht aangaat en de slagbomen omlaag gaan,” zegt hij, “want dat zou de situatie juist gevaarlijker maken.” Hij wil niet zeggen hoeveel tijd die marge beslaat. Hij geeft ook aan dat, hoewel fietsers en wandelaars met dit systeem niet kunnen worden beboet, ProRail “zichtbaar en onzichtbaar blijft surveilleren met boa’s” om ook hen in de gaten te houden.

ProRail werkt al langer aan het veiliger maken van overwegen. Zo worden niet-actief beveiligde overwegen (NABO) waar mogelijk gesloten. Ook de camera’s zijn een manier om de overgangen veiliger te maken. Uit een proef in Hilversum bleek dat een paar maanden na het plaatsen van een flitspaal het aantal overtredingen met de helft daalde. “Het werkt dus, de overweg wordt veiliger”, concludeert de woordvoerder van ProRail.

De nieuwe flitscamera is uitgebreid getest tijdens een overgang in Bunnik, Utrecht. Hij blijkt overtredingen goed te kunnen registreren en dus is het tijd om de camera ook op zo’n veertig andere plekken te installeren, aldus ProRail. De spoorbeheerder gaat met ongeveer twintig gemeenten in gesprek en zal de te plaatsen camera’s afstemmen op de specifieke situatie van de overgang in die gemeente.

Verder lezen:

Dit artikel verscheen voor het eerst in onze zusterpublicatie SpoorPro.nl.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Jeroen Baldwin

Bron: RailTech.com