FR NL
Visual of the IC5 train for DSB

DSB kampt met twee jaar vertraging in levering IC5 treinen door Alstom

De levering van de IC5-treinen door Alstom aan de Deense spoorwegmaatschappij DSB zal later plaatsvinden dan gepland. Volgens het tijdschema dat in 2022 was overeengekomen, zouden de eerste treinstellen medio 2025 in dienst moeten zijn in Denemarken, maar met het herziene plan zal de IC5 in de dienstregeling van 2027 rijden.

De treinbestelling was de grootste in de geschiedenis van Denemarken met 100 bestelde treinen van het Coradia Stream-platform van Alstom. De oorspronkelijke dienstregeling moest om verschillende redenen worden aangepast, deelt DSB. Ten eerste doet Alstom er langer over dan verwacht om het definitieve IC5-ontwerp te voltooien en ervoor te zorgen dat de treinstellen “voldoen aan de hoge eisen op het gebied van kwaliteit, comfort en betrouwbaarheid die DSB heeft gesteld aan IC5, de Deense versie van de Coradia Stream”. Twee andere belangrijke factoren voor Alstom zijn onzekere toeleveringsketens wereldwijd en aanpassing van de capaciteits- en productieplannen.

“Het is jammer, maar niet ongebruikelijk, dat schema’s worden aangepast voor grote treinaankopen”, zegt Jürgen Müller, directeur Strategie & Treinmaterieel bij DSB. “Er zijn geen kant-en-klare producten, en zelfs als je zo standaard mogelijk koopt, is het een grote en complexe taak om alle details op orde te krijgen zodat het uiteindelijke ontwerp van de treinstellen voldoet aan alle speciale voorwaarden die in het individuele land gelden.” De productie van de IC5 is aan de gang in Alstom’s fabrieken in Katowice (Polen) en Salzgitter (Duitsland) en de eerste treinstellen zullen in 2025 aan Denemarken worden geleverd. Na levering moeten ze op kwaliteit worden getest en goedgekeurd door de autoriteiten en zal DSB-personeel een opleiding volgen voordat de nieuwe treinen in gebruik kunnen worden genomen.

Leren van de Nederlandse ervaring

In Nederland rijdt de Coradia Stream al in reizigersdienst en de ervaring van de Nederlandse Spoorwegen (NS) met de aankoop, aanpassing en ingebruikname van de Coradia Stream dient als referentieproject, zegt DSB. “Het is een goed gedocumenteerd project en projectproces met hetzelfde productplatform en dezelfde soort risico’s”, zegt Jürgen Müller, directeur Strategie & Spoorwegmaterieel van DSB en benadrukt: “Het is een voordeel voor Denemarken dat DSB de Nederlandse ervaring kan zien en ervan kan leren” .

“Het ontwerpen van een trein is als het in elkaar zetten van een puzzel met 120.000 stukjes, waarbij elke kleine verandering aan een stukje het uiteindelijke plaatje beïnvloedt”, zegt Jörg Nikutta, CEO voor Alstom Denemarken. “Nu het ontwerp vastligt, is de productie onderweg en hoewel het schema is aangepast, zullen we fantastische elektrische IC5-treinen afleveren die voldoen aan de Deense verwachtingen voor een betrouwbare en comfortabele passagierservaring, en die hopelijk overtreffen.”

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Esther Geerts

Bron: RailTech.com