FR NL
New generation RER rolling stock (IDF Mobilités)

Parijs RER E lijn uitgebreid met drie nieuwe stations

Vanaf 6 mei kunnen forenzen in de regio Parijs genieten van uitgebreide reismogelijkheden met de uitbreiding van de RER E lijn. Deze uitbreiding verbindt het oosten met het westen van Île-de-France en biedt drie nieuwe bestemmingen: La Défense Grande Arche, Neuilly-Porte Maillot Palais des Congrès en Nanterre-la-Folie.

Het initiatief is bedoeld om de mobiliteit van duizenden passagiers te verbeteren, met vervoersdiensten op maat die beschikbaar zijn van 10.00 tot 16.00 uur op weekdagen en van 10.00 tot 20.00 uur in het weekend en op feestdagen. De dienst zal vanaf 6 mei in eerste instantie elke 15 minuten rijden en tegen het einde van het jaar zal er tijdens de spitsuren elke 4 minuten een trein rijden.

Tijdens de Olympische en Paralympische Spelen van 2024 in Parijs zullen er bovendien verbeterde en uitgebreide diensten worden aangeboden tussen Neuilly Porte-Maillot en Nanterre-la-Folie. Tegen het einde van het jaar zullen 34 RER NG-treinen (nieuw rollend materieel dat volledig is gefinancierd door Île-de-France Mobilités) in gebruik zijn, waardoor alle RER E-transporten kunnen worden uitgebreid naar Nanterre-la-Folie.

Verdere uitbreidingsplannen omvatten de verlenging van de lijn naar Mantes-la-Jolie tegen het einde van 2026, waardoor de RER E-lijn de meest verbonden lijn in Île-de-France wordt.

Wat is het EOLE-project?

Het EOLE-project omvat de verlenging van de huidige RER E-lijn met 55 kilometer naar het westen, waarbij Haussmann Saint-Lazare wordt verbonden met het toekomstige eindpunt in Mantes-la-Jolie. Er zijn aanzienlijke infrastructurele ontwikkelingen aan de gang, waaronder de aanleg van 8 kilometer nieuwe ondergrondse infrastructuur tussen Parijs en Nanterre, met een nieuwe tunnel die de verlenging naar Nanterre tegen 2023 en verder naar Mantes-la-Jolie tegen 2024 mogelijk maakt.

Om deze uitbreiding te ondersteunen, worden bestaande lijnen, waaronder de J5-lijn, over een langere periode gemoderniseerd om het aantal passagiersverstoringen tot een minimum te beperken. Dit omvat verschillende infrastructuurverbeteringen zoals nieuwe rivierovergangen, spooruitbreidingen en stationsrenovaties. Het project omvat ook de bouw van drie nieuwe stations in Porte Maillot, La Défense en Nanterre en de modernisering van 10 stations tussen Houilles en Mantes-la-Jolie.

De best verbonden lijn in Île-de-France bouwen

De toekomstige RER E-lijn belooft drie belangrijke voordelen voor pendelaars in Île-de-France. Ten eerste zullen kortere reistijden de connectiviteit tussen belangrijke bestemmingen aanzienlijk verbeteren. Ten tweede zal de verbeterde interconnectiviteit met andere transportnetwerken naadloos reizen door de regio mogelijk maken. Ten slotte zal de uitgebreide capaciteit de congestie op het netwerk verminderen, wat ten goede komt aan passagiers in heel Île-de-France.

Om een hoge kwaliteit van dienstverlening te garanderen voor de 650.000 dagelijkse passagiers, zal het toekomstige RER E drie belangrijke innovaties introduceren: nieuw rollend materieel, een nieuw operationeel systeem en NExTEO, een geautomatiseerd treinbesturingssysteem.

Het EOLE-project, dat wordt geleid door een verenigd projectmanagementteam en wordt ondersteund door verschillende belanghebbenden, vertegenwoordigt een aanzienlijke investering in de verbetering van de transportinfrastructuur in Île-de-France. Met meer dan 3000 betrokken professionals wil het project de mobiliteit en connectiviteit voor bewoners en bezoekers verbeteren.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com