FR NL
First journey of the New Generation Nightjet

Nieuwe generatie Nightjet gaat passagiersvervoer in

De nieuwe generatie Nightjet-treinen van ÖBB is op 10 december voor het eerst in gebruik genomen op de lijnen Wenen-Hamburg en Innsbruck-Hamburg. Volgens de planning zullen 13 van de nieuwe nachttreinen eind 2024 in gebruik zijn.

De Oostenrijkse spoorwegexploitant ÖBB is momenteel de grootste aanbieder van nachttreinen in Europa en streeft naar een verdubbeling van het aantal passagiers tot 3 miljoen in 2030. Daarvoor is nieuw rollend materieel nodig en bij Siemens zijn in totaal 33 nieuwe Nightjets met zeven wagons besteld. ÖBB is blij dat de exploitatie op tijd kon beginnen voor de dienstregelingwijziging op 10 december en zegt dat het te danken is aan de uitstekende samenwerking tussen ERA en de nationale autoriteiten in Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland en Italië en voertuigfabrikant Siemens Mobility dat de goedkeuring voor de nieuwe treinen op tijd rond was.

Daarnaast lanceerde ÖBB op 11 december haar nachttrein Parijs – Brussel – Berlijn in samenwerking met DB, NMBS en SNCF. Voorlopig rijdt de trein maar drie keer per week (maandag, woensdag en vrijdag), maar in 2024 zou hij weer elke nacht moeten rijden als ÖBB er voldoende wagons voor heeft geleverd. De laatste keer dat er een nachttrein reed tussen de Franse en Duitse hoofdsteden was in 2014 en werd gereden door Deutsche Bahn (DB).

Nieuw interieur nachttrein

In de nieuwste generatie Nightjet hebben alle slaapcompartimenten een eigen toilet en douche. De meest opvallende nieuwe toevoegingen zijn de Mini Cabins, individuele slaapplaatsen in de couchettewagen in een compacte ruimte. Ze zijn voorzien van een opbergruimte, een schuifbare klaptafel voor het ontbijt met een geïntegreerde spiegel, kapstokken, een leeslamp en direct aangrenzende kluisjes voor handbagage en schoenen.

The Mini Cabin of the New Generation Nightjet of ÖBB
De minicabine van de nieuwe generatie Nightjet van ÖBB

De nieuwe Nightjet bestaat uit twee zitrijtuigen, drie couchetterijtuigen en twee slaaprijtuigen. Elk treinstel heeft een maximale capaciteit van 254 passagiers. Over het geheel genomen heeft de trein van de nieuwe generatie een lagere bezettingsgraad dan de vorige Nightjets, met een 2-persoonscoupé in de slaapwagon en een 4-persoonscoupé in de geoptimaliseerde couchetterijtuig voor gezinnen en groepen. Volgens ÖBB hebben klanten gevraagd om meer privacy in de treinen. Elke nieuwe Nightjet heeft nu ook een barrièrevrije coupé voor maximaal twee rolstoelgebruikers en begeleiders, evenals een barrièrevrij toilet.

ÖBB zal ook bestaande nachttreinstellen moderniseren en heeft de Tsjechische Škoda Group een contract gegund voor de revisie en modernisering van couchetterijtuigen voor de ÖBB Nightjet vloot. In totaal zullen 6 comfortcouchetterijtuigen worden gemoderniseerd, met de optie voor de modernisering van nog eens 28 eenheden.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Esther Geerts

Bron: RailTech.com