FR NL

Duisport doet geen zaken meer met Wit-Rusland

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/03/14/duisport-pulls-the-plug-on-all-business-in-belarus/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-11

De Duisburger Hafen staakt met onmiddellijke ingang alle zakelijke activiteiten in Wit-Rusland vanwege de betrokkenheid van het land bij de oorlog in Oekraïne. Het besluit heeft ook betrekking op het belang van het bedrijf in het Great Stone Industrial Park.

De terminal van Duisport verkoopt tevens haar minderheidsbelang (van 0,59 procent) in het internationale ontwikkelingsbedrijf van het Great Stone Industrial Park. Ook het belang in Eurasian Rail Gateway CJCS (van 38,9 procent), opgericht voor de bouw en de exploitatie van een intermodale terminal, zal worden afgestoten. Het kantoor in Minsk is al gesloten.

Een duidelijk signaal geven

Duisport-directeur Markus Bangen zei het volgende op de beslissing: “We sluiten dit hoofdstuk van ons engagement in Wit-Rusland zonder enig voorbehoud af. In de huidige situatie is het voor ons belangrijk om een ​​signaal af te geven door alle zakelijke banden met Wit-Rusland te verbreken. We voeren concrete onderhandelingen met onze medeaandeelhouders in Great Stone Industrial Park over de manier waarop we ons terugtrekken.”

De Duitse haven verwierf in 2018 een belang in Great Stone Industrial Park. Het grootste deel van deze veelbelovende hub is in handen van de Chinese bedrijven China CAMC Engineering, Sinomach, China Merchants, Harbin Investment Group (68 procent) en van de regering van Wit-Rusland (31 procent). Voor Great Stone Industrial Park is naar verwachting een belangrijke rol weggelegd op de Nieuwe Zijderoute.

Auteur: Jos Sterk