FR NL
Ongeluk rolluik metrostation Hallepoort

Man overlijdt na knelling in rolluik metrostation Rogier

De foto bij dit artikel werd voor alle duidelijkheid gemaakt tijdens een eerder ongeluk aan metrostation Hallepoort.  Brandweer Brussel

Een 33-jarige man is overleden nadat hij zaterdagochtend gekneld is geraakt in het rolluik metrostation Rogier. Het is de eerste keer dat dit gebeurt met dodelijke afloop, maar al de vierde keer dat een persoon de afgelopen twee maanden gekneld is geraakt. 

Een 33-jarige van Rwandese afkomst kwam met zijn romp zaterdagochtend vast te zitten in het rolluik. De man kon nog uit zijn situatie bevrijd worden, waarna een reanimatie startte. Volgens de MIVB gaat het om een man die het metrostation probeerde binnen te dringen, net voor het mechanische rolluik open ging. Toen dat rolluik vervolgens omhoogging, is hij klem komen te zitten en niet veel later overleden.

Verschillende feiten

De afgelopen maanden vonden verschillende feiten plaats waarbij mensen gekneld geraken in de rolluiken van de toegangspoorten van metrostations, toen ze de stations probeerden binnen te dringen. Op 19 maart moest de brandweer een man bevrijden nadat hij bij de opening van metrostation Naamsepoort gekneld blijkt te zitten in een rolluik aan de ingang. Op 23 mei hing een dronken man met zijn been vast in een rolluik aan de ingang van metrostation Sint-Gillisvoorplein. Op 31 mei hing opnieuw een man met zijn been vast, toen in metrostation Hallepoort (zie foto).

Kleine openingen

De rolluiken zijn ’s nachts naar beneden om de metrostations af te sluiten. Al jaar en dag gaan alle 69 metrostations, die verschillende ingangen tellen, allemaal op hetzelfde moment om 4.30 uur open. Maar hoe geraken mensen dan met hun handen in de rolluiken geklemd? Wie zijn handen tussen de de kleine openingen van de horizontale panelen van de rolluiken steekt, kan mee naar boven getrokken worden en vervolgens gekneld worden. Als de MIVB ’s nachts een melding krijgt dat iemand een rolluik probeert te forceren, wordt er meteen een ploeg ter plaatse gestuurd.

Lees ook:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Matthias Vanheerentals