FR NL
Internationaal treinreizen

Trein almaar populairder voor vakantie naar het buitenland

Met de trein op vakantie zit in de lift. NMBS / David Plas

NMBS telt voor zomervakantie 26 procent meer internationale reizigers ​en plus 5.500 internationale bestemmingen vanuit Brussel in vergelijking met 2019. Dat blijkt uit de verkoopcijfers van NMBS.

De trein is deze zomervakantie populairder dan ooit om met vakantie te gaan naar het buitenland. Tot nu kochten al meer dan 128.000 reizigers een ticket voor een internationale trein in juli of augustus. Dat is ongeveer 26 procent meer dan voor de covid-crisis, wat voor de internationale treinen al een recordzomer was.

De populairste bestemming met de trein vanuit België deze vakantie is Frankrijk. Vier op de tien internationale reizigers die via de internationale site van NMBS een ticket hebben gekocht, kiezen voor een trein naar onze zuiderburen. Ook Nederland is populair, met 28 procent van het aantal reizigers. Het Verenigd Koninkrijk staat met 16 procent van het aantal reizigers op plaats drie, Duitsland staat op plaats vier, met 13 procent van het aantal reizigers.

Een groot aantal reizigers combineert ook meerdere tickets om hun eindbestemming te bereiken. NMBS heeft haar aanbod met nieuwe bestemmingen in Frankrijk en Italië uitgebreid en wil deze de volgende jaren uitbreiden naar Spanje, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk. ​

Vergelijkbaar beeld in Nederland

Ook over de grens in Nederland kiezen mensen ook steeds meer voor de trein als vervoermiddel om op vakantie te gaan. Reisspecialist TUI constateerde vorige maand dat de trein niet alleen in de lente en de herfst populair is voor het ondernemen van een citytrip, maar dat steeds meer mensen ook in de zomervakantie voor het spoor kiezen, in plaats van de lucht of de weg. Het aandeel treinreizen groeide dit jaar met 63 procent ten opzichte van 2022 en zelfs met 201 procent in vergelijking met 2019, meldde zusterpublicatie SpoorPro onlangs.

Bij deze cijfers dient wel gesteld te worden dat TUI een actieve aanbieder is van treinreizen, meer dan andere reisorganisaties. Kijkend naar de cijfers van belangenclub ANVR dan is het beeld al anders als het gaat over alle typen vakanties. In die algemeenheid kiest 53 procent nog altijd voor het vliegtuig, 36 procent voor de auto, 4 procent voor de trein en 3 procent voor de bus. Wat treinreizen betreft geldt dat er een groei is van 1 procent ten opzichte van 2019. Ook in 2022 verkoos 4 procent de trein boven een ander vervoersmiddel.

Niet verbazingwekkend is dat de trein onveranderd en zelfs in toenemende mate populair is bij citytrips. De favoriete steden deze zomer bij TUI zijn Parijs, Valencia en Barcelona.

De grootste groei ten opzichte van voorgaand jaar laat Praag zien, wel 38 procent. Op zich niet verwonderlijk gezien de nachttrein (TUI City Express) die wekelijks naar Praag en Dresden rijdt deze zomer. Het aandeel treinreizen binnen de city-trips bij TUI groeit gestaag, van een krappe 5 procent in 2019 groeit het aandeel deze zomer naar 12,5 procent. Qua aantallen is dit nog ver verwijderd van andere vervoersvormen, maar de toenemende belangstelling is duidelijk te merken.

Auteur: Matthias Vanheerentals