FR NL

De White Dove vredeslocomotief spoort rond in Europa

Oorlog mag tegenwoordig dan de krantenkoppen domineren, het begrip vrede wordt eveneens verspreid over de rails. Vanaf vorige week rijdt een ‘witte duiflocomotief’ rondjes in Europa. “Bedoeld als een beperkte vredesbeweging voor op het spoorwegnet, maar ook daarbuiten”, zegt initiatiefnemer TX Logistik.

Het Duitse bedrijf liet een van zijn locomotieven opknappen in een witte kleur, met daarop de hoopvolle woorden “Vredesbeweging – Het hoogste goed in de wereld en in Europa”. Donderdag 17 maart begon de locomotief aan zijn rondrit.

Een teken van hoop

“Onze “witte duif” wordt tegenwoordig verondersteld een teken van hoop te geven. Tegelijkertijd staat het voor de onvoorwaardelijke wil om het verschil te maken, wat ook binnen ons bedrijf voelbaar is. Als we allemaal een bijdrage leveren, ieder in het kader van zijn persoonlijke mogelijkheden, ontstaat er iets moois en unieks”, zei een woordvoerder van het bedrijf.

Een track record wat betreft interessante locomotieven

TX Logistik, een dochteronderneming van de Mercitalia Group (die op haar beurt een dochteronderneming is van Ferrovie delle Stato Italiane), heeft een track record wat betreft interessante locomotieven. Onlangs werd op een van zijn locomotieven groen geverd inclusief de tekst “Ons hart klopt groen”.

Het is niet ongebruikelijk dat operators een bericht verspreiden via een speciale kleur. Een bekend voorbeeld is Noah’s Train, een initiatief van Rail Freight Forward. Die Noah’s Train was een hele trein beschilderd met berichten die de overstap naar het spoor promootten. Hij werd ook wel het langste mobiele kunstwerk genoemd. De trein verliet Polen in december 2018 en reisde een jaar door Europa.

Auteur: Jos Sterk