FR NL

Brandweerwagens uit Italië per spoor naar Oekraïne

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/05/03/fire-trucks-from-italy-headed-to-ukraine-by-rail/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-18

Een Mercitalia-trein op weg naar Veľká Ida, Slowakije, verliet Cervignano del Friuli in Italië maandag om 45 brandweerwagens te vervoeren die door de Italiaanse brandweer aan hun Oekraïense collega’s waren geschonken. Het was de tweede trein die hulpgoederen vervoert van Italië naar Oekraïne.

Toen de trein met brandweerwagens dinsdagavond in Slowakije aankwam worden de voertuigen overgedragen aan de lokale autoriteiten. Samen met een team van de lokale brandweer werden ze gelost en in een konvooi naar Oekraïne begeleid. Voordat ze naar huis gaan, zullen instructeurs van de Italiaanse brandweer hun Oekraïense collega’s ontmoeten om de werking van de vrachtwagens uit te leggen.

De Italiaanse afdeling voor civiele bescherming

De operatie wordt gecoördineerd door de Italiaanse afdeling voor civiele bescherming, dit als onderdeel van het European Civil Protection Mechanism (zeg maar het Europees mechanisme voor civiele bescherming).

Op 8 april vertrok een Mercitalia-trein, de goederentak van de staatsoperator FS Italiane, van Prato naar Oekraïne. Deze trein was gevuld met basisbenodigdheden zoals medicijnen, eten, kleding, kinderproducten en persoonlijke hygiëne artikelen. De reis werd mogelijk gemaakt door partners Rail Cargo Austria, CD Cargo Czech Republic en PKP in Polen.

Auteur: Jos Sterk