FR NL

Reizigers urenlang vast in Eurotunnel tussen Frankrijk en Engeland

2017, Wikimedia Commons

Als gevolg van een technisch probleem is dinsdag een groep reizigers klem komen te zitten in de Eurotunnel tussen Frankrijk en Engeland, wat een bijzonder akelige ervaring moet zijn geweest.

De groep zat op de trein tussen Calais en Folkestone onderweg naar het Verenigd Koninkrijk toen de trein plots stilviel. Tientallen mensen werden door het personeel van boord gehaald en via een diensttunnel. De problemen waren daarbij niet van de baan, want de gestrande reizigers moesten urenlang wachten op een verbinding richting Folkestone.

Rampenfilm

Sommige reizigers spraken over scènes uit een rampenfilm, ze moesten door een donkere tunnel die onder de zeespiegel ligt. Van enige communicatie was geen sprake en ook eten of drinken was niet beschikbaar. Het duurde vijf uur alvorens het probleem was opgelost, wat bij sommigen met claustrofobische problemen aanleiding gaf tot paniekreacties.

Volgens de uitbater van de Eurotunnel Le Shuttle ging om één of andere reden het alarm van de trein af en was evacuatie daarom nodig. Wat er precies aan de hand was, is nog steeds niet duidelijk. Wie met de autotrein de tunnel had genomen, moest zijn of haar wagen in de steek laten.

Koffers en huisdieren gingen mee

Andere reizigers liepen met koffers en zelfs huisdieren door de tunnel onderweg naar een andere trein die was ingezet om de verdere reis te garanderen. Het op gang komen van die trein verliep echter met horten en stoten. Wat niet van die aard was om de reizigers weer tot kalmte aan te manen.

De Kanaaltunnel ligt bijna 38 kilometer onder water en is zodoende de langste onderzeese tunnel ter wereld. De tunnel bestaat eigenlijk uit drie buizen: twee voor elke richting en een evacuatiebuis in het midden. Inmiddels is het treinverkeer in de Eurotunnel opnieuw genormaliseerd.

Auteur: Jos Sterk