FR NL

Kwart van de treinen rijdt in Vlaanderen en Brussel op stakingsdag

Op het spoor wordt vandaag gestaakt, er geldt zoals steeds in geval van stakingen een minimale dienstverlening. Volgens de NMBS rijdt een kwart van de treinen in Vlaanderen en Brussel.

De meeste treinen op de piekuren rijden deze ochtend zoals eerder aangekondigd niet.

Grote actiebereidheid

De stakingsoproep wordt goed opgevolgd, zo blijkt. “De actiebereidheid bij het spoorwegpersoneel is groot en er rijden zeer weinig treinen”, verklaarde Ludo Sempels van ACOD-Spoor woensdag in ‘De ochtend’ op Radio 1.

De staking is dinsdagavond om 22 uur begonnen en stopt vanavond om 22 uur. In de provincies Luxemburg en Namen rijden er geen treinen en ook in Henegouwen zijn de treinen schaars. Over het hele net rijden slechts 2 op de 5 IC-treinen en 1 op de 4 S- en L-treinen. Voor meer informatie kunnen reizigers terecht op de website en de app van de NMBS.

Te weinig personeel

Het personeel eist meer financiële middelen om een goede dienstverlening te verzekeren. Het gemeenschappelijk vakbondsfront eist dat er dringend maatregelen worden genomen om de afbouw van de arbeidsomstandigheden van het spoorwegpersoneel een halt toe te roepen en om een kwalitatieve openbare dienstverlening te kunnen bieden.

Plan uw reis

NMBS raadt haar reizigers aan om hun treinreis goed voor te bereiden. Dat kan via de reisplanner op de NMBS-website of -app, die vanaf dinsdagochtend de alternatieve treindienst toont. De schermen in de stations tonen tijdens de staking enkel de treinen die rijden.

De alternatieve treindienst wordt ook gecommuniceerd via de verschillende informatiekanalen van NMBS, zoals de sociale mediakanalen (Twitter en Facebook), de NMBS-website en de schermen en de aankondigingen in de stations. Alles wordt in het werk gesteld om de reizigers zo goed mogelijk gedetailleerde en realtime informatie te geven.

Auteur: Jos Sterk