FR NL

Wat met de aanwezigheid van de Chinezen in onze havens?

Sam - ENI 06004010, Zandvlietsluis, Antwerpse haven. 2015, Wikimedia Commons, Alfvanbeem

De laatste weken was er opnieuw heel wat te doen over de aanwezigheid van de Chinezen in de Europese havens, ook in die van Antwerpen.

De bekende professor Jonathan Holslag verwijt het bestuur van de haven van Antwerpen dat ze niet genoeg rekening houdt met de politieke intenties van de Chinese rederijen die in de haven actief zijn. “Elk Chinees schip is een oorlogsschip”, zo stelt Holslag.

Olaf Scholz

De discussie over de Chinese aanwezigheid laaide in Duitsland fors op nadat het Chinese COSCO een minderheidsbelang verwierf in de Container Terminal Tollerort (CTT) van de haven van Hamburg

De Duitse kanselier Olaf Scholz zal in november een regeringsdelegatie naar China leiden. Hij zal de eerste westerse leider worden die het land bezoekt nadat Xi Jinping een derde leiderschapstermijn heeft veiliggesteld en een nieuw bestuursorgaan heeft geïntroduceerd.

Open houding van Scholz wat betreft de Chinees-Duitse handelssamenwerking

Velen beschouwen het bezoek als strategisch getimed nu het Chinese bedrijf COSCO een minderheidsbelang heeft verworven in een terminal van de haven van Hamburg.

Deze reis zal niet de eerste keer zijn dat Scholz de Chinese president Xi Jinping ontmoet. Op de G20-top in 2017 ontmoette Xi Jinping ook Scholz, die toen burgemeester was van Hamburg, gaststad van de top. Scholz heeft over het algemeen een open houding ten opzichte van Chinees-Duitse handelssamenwerking.

Wat staat er op het spel in Hamburg?

Volgens Reuters valt de reis van Scholz samen met COSCO’s verwerving van een minderheidsbelang in de Container Terminal Tollerort (CTT) van de haven van Hamburg.

Op dinsdag 25 oktober heeft de Duitse regering besloten dat het Chinese bedrijf slechts 24,9 procent van de aandelen mag kopen, een kleiner aandeel dan de oorspronkelijk overeengekomen 35 procent.

Strategische veiligheid

Het besluit, dat werd genomen na de aankondiging van de delegatie naar China, volgde op een intens politiek debat over de betrokkenheid van COSCO in een Duitse haven. Verschillende politici in binnen- en buitenland zijn huiverig voor de rol van COSCO, aangezien Hamburg niet de eerste Europese haven is waar het bedrijf voet aan de grond krijgt.

Tegenstanders vrezen een te grote invloed van de Chinese multinational. De havenautoriteit HHLA beloofde echter dat COSCO Group de haven niet in zijn geheel zou kunnen overnemen en dus geen impact zal hebben op de strategische veiligheid.

Auteur: Jos Sterk