Meer dan 100 jaar oude spoorbrug in België afgebroken

100 jaar oude Belgische spoorbrug wordt afgebroken

De Belgische spoorbeheerder Infrabel heeft afgelopen weekend de spoorwegbrug in Erondegem in de gemeente Erpe-Mere afgebroken, zo’n 35 kilometer ten oosten van Brussel. De spoorbrug van meer dan 110 jaar oud heeft het einde van zijn levensduur bereikt en wordt vervangen door een nieuwe boogbrug in gewapend beton. Vanaf vrijdagnacht tot en met zondagnacht werd er non-stop aan de afbraak gewerkt.

De brug bevindt zich langs de drukste spoorlijn van België tussen Brussel en Gent, de spoorlijn 50A. Om deze werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren, werd het treinverkeer tijdens het weekend tijdelijk onderbroken op de rechtstreekse spoorlijn tussen Brussel en Gent. Het treinverkeer werd omgeleid via de parallelle spoorlijn 50 langs onder meer Aalst.

Afbraak in 48 uur

Voordat de sloopwerkzaamheden konden beginnen werd eerst de spanning van de bovenleiding gehaald om vervolgens neergelegd te worden. Daarna kon het metselwerk van de brug worden afgebroken. Een viertal rupskranen braken de spoorbrug gecontroleerd af. Aansluitend werd het puin worden afgevoerd en de zone worden vrijgemaakt zodat de bovenleiding opnieuw kon worden teruggeplaatst. Op die manier kon maandagochtend de eerste trein weer op het traject rijden.

De Spoorwegbrug in Erondegem, bron: Archief Heemkundige Kring Erpe-Mere

Boogbrug in gewapend beton

De komende maanden zal er een nieuwe betonnen brug ter plaatse gebouwd worden met behulp van een stalen bekisting. Deze werkwijze is door Infrabel bedacht en al op diverse andere plekken op het Belgische spoornetwerk toegepast. Dit zorgt ervoor dat de treinen langer kunnen blijven rijden. Tegen het najaar van 2021 zal de brug in de Kapelhofstraat klaar zijn. Infrabel investeert in totaal bijna 2,5 miljoen euro in het infrastructuurproject.

Auteur: Esther Geerts

Bron: SpoorPro.nl