Infrabel installeert nieuwe seininrichting op traject in Vlaamse Ardennen

De Belgische spoorbeheerder Infrabel is begonnen met het vervangen van seininrichting op de spoorlijn tussen Melle en Zottegem. Met een leeftijd van ongeveer 65 jaar behoorde de bestaande seininrichting tot een van de oudste in België. De moderniseringsklus moet in april 2022 afgerond zijn.

Tijdens de werkzaamheden worden niet alleen de seinen vervangen, maar ook de detectiesensoren en het bedieningssysteem voor de wissels en overwegen. Op dit moment staat er halverwege het veertien kilometer lange traject één sein. Dat aantal wordt de komende anderhalf jaar opgeschroefd tot veertig, zodat er in de nabije toekomst meer treinen kunnen rijden.

Modernisering spoor

De modernisering is noodzakelijk om op termijn de uitrol van het European Train Control System (ETCS) te faciliteren. Op korte termijn betekent de vernieuwing van de seininrichting dat communicatie en aansluitingen op het spoorknooppunt van de lijnen Brussel-Gent, Brussel-Oostende en Melle-Zottegem goed kunnen blijven functioneren.

Daarnaast moet het dankzij de vernieuwde en computergestuurde seininrichting mogelijk worden om storingen sneller op te sporen en te verhelpen. Op die manier kan het treinverkeer bij een incident sneller weer opgestart worden. Ook het onderhoud zelf moet vereenvoudigd worden. Voor het verouderde systeem waren nauwelijks nog reserveonderdelen te vinden, aldus Infrabel.

De bouwwerkzaamheden zullen nog tot halverwege dit jaar duren, waarna begonnen wordt met het aansluiten van de bekabeling. Ook wordt er dan gestart met de eerste testen. Aan het einde van dit jaar gaat de laatste testfase van start. Tot aan april 2022 worden dan bovendien simulaties uitgevoerd. Met de vernieuwing van de seininrichting is een bedrag van zeven miljoen euro gemoeid.

Lees meer:

Auteur: Nick Augusteijn

Bron: SpoorPro.nl