FR NL
NMBS besteedt beheer reclamepanelen voor tien jaar uit.

NMBS gunt advertentieruimte in treinstations komende tien jaar aan Clear Channel

NMBS besteedt beheer reclamepanelen voor tien jaar uit. @Clear Channel

De NMBS heeft de advertentieruimte in treinstations de komende tien jaar gegund aan Clear Channel. Het Amerikaanse reclamebedrijf meldt als winnaar uit de aanbestedingsprocedure te zijn gekomen.

Met het megacontract verschaft Clear Channel zichzelf naar eigen zeggen toegang tot het grootste voetgangerspubliek van België. De treinstations van NMBS trekken jaarlijks acht miljoen wekelijkse reizigers en bezoekers.

Clear Channel, die de advertentieruimte op haar beurt beschikbaar stelt aan adverteerders van het Amerikaanse bedrijf, wil inzetten op digitalisering. Zo wordt het aantal panelen in de stations opgevoerd van 200 naar 800.

Het digitale aanbod bestaat naast het papieren aanbod. Er staan ongeveer 4.000 papieren reclamepanelen op de Belgische stations.

NMBS ziet toekomst in verdere digitalisering reclamepanelen

Patrice Couchard, directeur Stations bij de NMBS, is tevreden met de overeenkomst. “Voor de NMBS was het belangrijk dat er een bijzondere aandacht ligt op de ecologische voetafdruk en dat de bijkomende panelen een verbetering inhouden van het traject van onze klanten in de stations.”

Oplaadpunten smartphones en gereedschapkisten bij fietsparkings

Ook wil Clear Channel met ’technologische innovaties’, zoals groene zithoeken, de NMBS ondersteunen bij het verbeteren van de reizigerservaring. Zo werkt het daarnaast ook aan mogelijkheden om smartphone op te laden op het station en het plaatsen van gereedschapskisten bij fietsparkings. “Door deze inspanningen wordt bijgedragen aan de verfraaiing en de gebruiksvriendelijkheid van de spoorweginfrastructuur, en dat binnen het moderne beeld dat de NMBS wil ontwikkelen voor haar reizigers”, vervolgt Couchard.

Juridische strijd

De concessie voor het uitbaten van de reclamepanelen vormde enkele jaren geleden het onderwerp van een juridische strijd tussen reclamebedrijven JC Decaux en Clear Channel. Die laatste zat samen met de NMBS in Publifer, dat de sinds 1992 de reclameborden in beheer heeft. JC Deceaux claimde destijds dat de toewijzing van de concessie aan Publifer onrechtmatig was gebeurd.

De NMBS vond een oplossing uit de juridische strijd door Clear Channel uit te kopen uit Publifer in 2017. Sindsdien is de uitbating van de reclamepanelen in handen van Publifer dat dus eigendom is van de NMBS. Vijf jaar later, en dertig jaar na het afsluiten van de concessieovereenkomst, komt de uitbating van de reclame dan toch weer terecht bij Clear Channel.

Auteur: Jerom Rozendaal