FR NL
Goederentrein in de bergen

Onkruidtrein’ van Infrabel kan toch ingezet worden in Wallonië

Goederentrein in de bergen – foto van pixabay

Infrabel heeft nu ook in Wallonië toestemming gekregen om glyfosaat bevattende pesticiden in te zetten bij de bestrijding van onkruid langs het spoor. De Waalse regering stemde na lang wikken en wegen deze maand eindelijk in. Eerder kreeg de spoornetbeheerder al groen licht in Vlaanderen en Brussel voor de inzet van de ‘onkruidtrein’.

Voor het verwijderen van onkruid in de ballastbedding en op de dienstpaden langs het spoor zet spoornetbeheerder Infrabel de zogenaamde ‘onkruidtrein’ in. Het betreft een trein die aan zestig kilometer per uur het spoor afrijdt en met slimme camera’s onkruid tussen de sporen detecteert en vervolgens de juiste hoeveelheid herbiciden verspreidt.

Glysofaat verboden in België

Het ingezette bestrijdingsmiddel bevat glyfosaat en is verboden in België. Omdat er volgens Infrabel geen alternatief zou zijn voor dit bestrijdingsmiddel treedt de spoornetbeheerder in overleg met de gewestelijke overheden om een vrijstelling op dit verbod te verkrijgen. Onkruid op en rond het spoor zou de veiligheid van het spoorverkeer in gevaar brengen.

‘Geen alternatieven voorhanden’

Nadat Vlaanderen en Brussel begin dit jaar instemden en een ontheffing ontleenden voor respectievelijk drie en een jaar, hield Wallonië lange tijd de boot af. De Waalse regering had liever gezien dat Infrabel andere technieken zou inzetten voor de bestrijding van onkruid. Dit is volgens Infrabel, gezien de industriële grootte van het spoornetwerk en de beschikbaarheid van mensen, ondoenlijk.

Uiteindelijk heeft de Waalse regering dan toch ingestemd. Het ontheffing van het verbod geldt op plaatsen die niet in verbinding staan met regenwaterputten of oppervlaktewater. Op plaatsen die wel met water in verbinding staan, moet op een alternatieve manier onkruid gewied worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan bosmaaiers.

Sterke vermindering gebruikte volume

Alhoewel onkruidbestrijding met pesticiden in sommige gevallen onvermijdbaar is, heeft Infrabel het gebruik ervan de laatste jaren drastisch verminderd. “Ten opzichte van het referentiejaar 2018 zien we in 2020 een daling van iets meer dan 50 procent van het aantal herbiciden”, vertelt Infrabel-woordvoerder Thomas Baeken die deze vermindering mede wijdt aan de inzet van de slimme onkruidtrein.

Actieplan Bijsporen voor reductie herbiciden

Daarnaast heeft Infrabel een aantal jaar geleden ook het actieplan ‘Bijsporen’ gelanceerd dat het gebruik van herbiciden op bijsporen wil reduceren. In 2020 werd er een reductie van 25 procent gerealiseerd. Dit actieplan voorziet in een verdere afbouw van het gebruik van herbiciden op bijsporen. Zo wil de spoornetbeheerder het besproeide areaal – 1.000 hectare in België – terugdringen met 50 procent.  Op sommige locaties worden waar mogelijk mechanische of manuele alternatieven ingezet zoals bosmaaiers.

Lees ook: ‘Onkruidtrein’ Infrabel mag ook dit jaar sproeien

Auteur: Jerom Rozendaal