FR NL

Start tweede fase vernieuwingswerken station Gent-Sint-Pieters

De tweede fase van de vernieuwing van het station Gent-Sint-Pieters is dinsdag gestart. Eerder werden perrons en sporen 12 tot 8 vernieuwd, nu zijn 7 tot en met 1 aan de beurt. Het vernieuwingsproject loopt al lang en de werkzaamheden zijn al verschillende keren uitgesteld. Streefdatum voor oplevering is 2027.

De vernieuwingswerken aan sporen 12 tot 8 zijn al een tijdje achter de rug. Door budgetoverschrijding en politieke discussie over de vormgeving is de tweede fase van de renovatie enkele jaren uitgesteld geweest. Dinsdag wordt dan toch een begin gemaakt.

Gefaseerde bouw

De sporen en perrons 7 tot 1 worden gefaseerd uitgevoerd, telkens per twee, om zo de overlast op het treinverkeer zo veel mogelijk te beperken. Er wordt begonnen met sporen 6 en 7.  De perrons zelf worden verhoogd tot 76 centimeter en worden dankzij nieuwe roltrappen en liften autonoom toegankelijk.

De werfzone aan de kant van de Voskenslaan, waar de eerste werken starten. Van hieruit wordt de ruimte onder de sporen verder vergroot.
De werfzone aan de kant van de Voskenslaan, waar de eerste werken starten. Van hieruit wordt de ruimte onder de sporen verder vergroot.

In de plannen van NMBS is ook een overkapping voorzien over de nieuwe infrastructuur. “Deze zal architecturaal aansluiten bij die van de reeds vernieuwde perrons en de reizigers in alle weersomstandigheden het nodige comfort bieden”, meldt NMBS. In een later stadium komen er nog zonnepanelen op de overkapping.

Fietsenstalling voor 17.000 fietsen

Voor de passagiers die met de fiets naar het station komen, worden er fietsenstallingen gebouwd in de kelderverdieping en op het gelijkvloers met plaats  voor in totaal 17.000 fietsen. Op het gelijkvloers – onder de treinsporen – komen verder een tramstation, publieke voorzieningen en commerciële ruimtes.

beschoeiingswanden ter bescherming

Voordat de perrons en sporen onder handen genomen worden, wordt er in eerste instantie beschoeiingswanden geplaatst. Deze zorgen ervoor dat de overige sporen veilig in gebruik kunnen blijven tijdens de werken. Daarna kan de aannemer beginnen met het uitgraven van de oude funderingen en spoorbeddingen. Later dit jaar start de bouw van de nieuwe funderingen waarop de sporen 6 en 7 en de ruwbouwconstructie van onder andere de kelder en de gelijkvloerse verdieping zullen steunen.

Afronding voorzien in 2027

Tegen het einde van 2023 zijn de sporen 6 en 7 klaar, samen met de perrons 6, 7 en 8. Daarna kunnen de werken aan de sporen 4 en 5 beginnen. In latere deelfases worden de sporen en perrons 5 tot en met 1 heraangelegd. De afronding van de werken is gepland voor 2027. Dan zal het grootste treinstation van Vlaanderen vernieuwd zijn.

Infrabel heeft voorbereidende werken uitgevoerd in Gent-Sint-Pieters

De afgelopen weken is Infrabel reeds gestart met de voorbereidende spoorwerken in de zone van het station tot aan de Snepkaai. Deze werf omvat onder andere de voorbereiding van nieuwe perronsporen en de werken aan de bovenleiding en de seininrichting.

De werken in Gent-Sint-Pieters, het grootste station van Vlaanderen, worden in opdracht van NMBS uitgevoerd door de tijdelijke maatschappij Antwerpse Bouwwerken-VALENS-EEG.

Lees verder: Afronding nieuwbouw Gent-Sint-Pieters gepland voor 2027

Auteur: Jerom Rozendaal