FR NL

Afronding nieuwbouw Gent-Sint-Pieters gepland voor 2027

Gent-Sint-Pieters_renovatie_NMBS

De Vlaamse overheid heeft een omgevingsvergunning verleend voor de verdere vernieuwing van het station Gent-Sint-Pieters. Terwijl geldgebrek en veranderde plannen de nieuwbouw al jaren hebben uitgesteld, mikt de NMBS nu definitief op een voltooiing van de renovatie van het grootste station van Vlaanderen in 2017.

De nieuwbouwplannen van het station Gent-Sint-Pieters, het drukste station van Vlaanderen, dateren van de vorige eeuw en in 2010 is er gestart met de renovatie. In de eerste fase zijn sporen acht tot twaalf aangepast. Door een herfasering die nodig was om de om de veiligheid van de reizigers en de stiptheid van de treinen te garanderen, is dit flink vertraagd. Eind vorig jaar raakte bekend dat de kosten met bijna 80 miljoen euro de aanvankelijke raming van 58,14 miljoen euro al ver overschreden hadden.

Herziening plannen leidt tot kritiek

Door het overschrijden van het budget besloot de NMBS in 2018 om de geplande overkapping van acht sporen te schrappen en wilde het ook op fietsenstallingen besparen. Dat leidde tot een storm van protest in de Gentse gemeenteraad die het station als een paradepaardje voor de stad ziet.

In de nieuweplannen voor fase twee (sporen een tot en met zeven) is er dan toch weer een overkapping voorzien voor de sporen. Deze moeten het comfort van de reizigers in alle weersomstandigheden garanderen en architecturaal aansluiten bij de gebouwde overkapping over de al vernieuwde perrons.

17.000 fietsparkeerplaatsen

Ook komt er in Gent-Sint-Pieters een forse uitbreiding van het aantal ondergrondse fietsparkeerplaatsen. Doordat de beschikbare ruimte beter wordt benut en gebruik wordt gemaakt van etagerekken komen er maar liefst 17.000 fietsplaatsen.

Tevens wordt de toegankelijkheid van het station verbeterd. De perrons worden verhoogd tot 76 centimeter, wat overeenstemt met de instaphoogte van de nieuwste treinen, waardoor reizigers eenvoudig in en uit de trein kunnen stappen. Naar elk perron komen naast twee roltrappen ook twee liften, zodat ook reizigers met een beperkte mobiliteit of geladen met een kinderwagen of met zware bagage eenvoudig naar alle perrons kunnen.

De aannemer die door NMBS is uitgekozen zal de werken voor het einde van de zomer starten. De streefdatum voor het einde van de werken is eind 2027.

Lees ook: 

Eerste Hasseltse perron gereed in een serie van stationrenovaties in Limburg
Kapitale vernieuwing spoor Denderleeuw en nabijgelegen infrastructuur

Auteur: Jerom Rozendaal