FR NL
Voor herstellingen aan de brug van Louheau werd 750 hijscapaciteit gevraagd

Onderzoek: overstromingen spoor België niet te wijten aan stuwbeheerder

De verwoestende overstromingen in België van afgelopen zomer die een deel van het Belgische spoornetwerk blank legden, vallen niet te wijten aan de beheerders van een Belgisch stuwmeer. Dat blijkt uit een rapport van onafhankelijke experts over de overstromingen die de provincies Luik en Namen zwaar troffen, meldt Waalse omroep RTBF.

Dit rapport is in opdracht van de Waalse minister van Klimaat Philippe Henry uitgevoerd, parallel aan een onderzoek van een parlementaire commissie van de Waalse regering.

Overvolle stuwmeer begon water te lozen

Het overvolle stuwmeer van Eupen begon afgelopen zomer water te lozen in de rivier de Vesder, uitgerekend op het moment dat die al buiten zijn oevers trad. De overstromingen kostten tientallen mensen in plekken als Pepinster het leven, maar ook grotere steden als Luik en Verviers waren doden te betreuren. Als het stuwmeer de dagen daarvoor geleidelijk water had geloosd, had het een groter deel van de overvloedige neerslag kunnen bergen en de schade kunnen beperken, riepen critici onmiddellijk.

Maar zo’n vooruitziende blik was te veel gevraagd, concluderen de onderzoekers volgens RTBF. De autoriteiten waren wel degelijk bedacht op het somberste scenario dat hun modellen ingaven. Maar ze werden verrast door extreme regenval, die volgens de onderzoekers maar eens in de honderd jaar voorkomt. Het overstromingsgevaar in het dichtbebouwde en nauwe rivierdal van de Vesder is groot, werd vastgesteld. De vallei loopt veel sneller onder dan andere.

Overstromingen hadden grote gevolgen voor het treinverkeer

Door hevige regenval kwamen in juli dit jaar tientallen spoorlijnen in België onder water te staan en verzakte op verschillende plekken het spoor.  Als gevolg van de schade aan het Belgische spoornetwerk hebben diverse lijnen maandenlang stil gelegen, met alle gevolgen van dien voor het personen- en goederenvervoer. De laatste spoorlijn die door zware overstromingen midden juli beschadigd raakte, werd op maandag 4 oktober weer in gebruik genomen.

Lees ook:

Laatste overstroomde spoorlijn maandag weer in gebruik

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.