FR NL
spoorwerken aan laatste in Pepinsterdoor watersnood geteisterde spoorlijn

Laatste overstroomde spoorlijn maandag weer in gebruik

De laatste spoorlijn die door zware overstromingen midden juli beschadigd raakte, is weer operationeel. Sinds maandag rijden er weer treinen over lijn 44 tussen Pepinster-Spa. Dat meldt Infrabel-topman Benoît Gilson.

Na de zware regenval en overstromingen midden juli werd een groot gedeelte van het Waalse spoornet beschadigd. Maar liefst 25 spoorlijnen vielen uit, waarna een grootschalige herstellingsoperatie opgestart werd. Tijdens de hoogtijdagen van deze herstellingswerken waren er maar liefst 1.125 spoorwerkers actief.

Benoît Gilson meldt maandag dat het beschadigde spoornetwerk volledig operationeel is. In een post op LinkedIn bedankt hij de spoorwerkers voor hun inzet tijdens “deze maandenlange crisis”.

Twee bruggen en 3.000 kuub rotsblokken

De meeste spoorlijnen werden in juli en augustus weer in gebruik genomen. Dat lijn 44 nu pas hersteld is, heeft te maken met de omvang van de schade. Zo moesten er twee bruggen heropgebouwd worden en moest er een overweg hersteld worden. Er was ook een spoorberm over een lengte van 200 meter verzakt door het water van de Vesder. “Daar hebben we 3.000 kubieke meter rotsblokken moeten plaatsen om de spoorberm te stabiliseren vooraleer de nodige spoorwerken te kunnen uitvoeren”, zegt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit.

Schade in tientallen miljoenen

Petit meldt desgevraagd nog geen exact bedrag te kunnen plakken op de kostprijs van de herstellingen. “Het totale kostenplaatje wordt nog verder berekend”, meldt hij. “Het gaat over verschillende tientallen miljoenen euro’s, waarvan de verzekering een deel – hopelijk zoveel mogelijk – op zich zou nemen.”

Enkele dagen na de overstromingen had de spoorbeheerder de schade geraamd tussen de 40 en 50 miljoen euro.

Lees ook:

Auteur: Jerom Rozendaal