Aanleg nieuwe, verhoogde spoorbrug in Genk op koers

Werken aan spoorbrug in Genk over Albertkanaal
Werken aan spoorbrug in Genk over Albertkanaal @ Gert Schevernels, linkedin

In Genk wordt sinds dit voorjaar gewerkt aan de bouw van een nieuwe spoorbrug. Tijdens een werkbezoek deze week stelde Gert Schevernels, regiohoofd Noordoost-België bij Infrabel vast dat de werken gestaag verlopen. De bouw van de nieuwe spoorbrug valt onder beheer van de Vlaamse Waterweg en kadert in een opwaardering van het Albertkanaal.

De Vlaamse overheid en de Vlaamse Waterweg wil het vervoer per binnenvaart stimuleren en zorgen daarom voor een flinke opwaardering van het Albertkanaal. Tegen 2023 moet de doorvaarhoogte op de binnenwaterweg van Vlaanderen 9,10 meter bedragen. “Hierdoor zal het mogelijk worden om vier lagen containers te vervoeren over het Albertkanaal, waar dat nu drie lagen zijn”, laat een woordvoerder van Vlaamse Waterweg, die de Vlaamse binnenwateren beheert en exploiteert, weten.

Opwaardering Albertkanaal

Door een verhoging van de doorvaarhoogte wil de Vlaamse regering het potentieel van het Albertkanaal als transportader verder uitbaten en het wegennet ontlasten. Over de waterweg worden jaarlijks bijna veertig miljoen ton goederen vervoerd. Omgerekend is dat twee miljoen vrachtwagens per jaar, oftewel achtduizend vrachtwagens per dag minder op de Vlaamse wegen.

Om dit doel te bereiken moeten in totaal 62 bruggen, waaronder zes spoorbruggen op vier verschillende locaties, verhoogd worden. Daarvan werden er 43 de afgelopen jaren verhoogd, terwijl er veertien bruggen dit jaar onder handen genomen worden. Dit jaar zullen de laatste brugprojecten worden aanbesteed, een bouwproject waarvoor de Vlaamse overheid 96 miljoen euro voorziet uit de relance ‘Vlaamse Veerkracht’.

Aantal spoorbruggen verhoogd

Terwijl vorig jaar de twee spoorbruggen over het Albertkanaal in Kuringen vervangen werden door één nieuwe, hogere boogbrug, is het dit jaar de beurt aan de spoorbrug in Genk, nabij het sluizencomplex. De spoorlijn wordt uitsluitend gebruikt voor het goederenvervoer.

De vroegere brug, die op 25 mei gesloopt werd, bestond uit drie delen met een totale overspanning van 175 meter. De nieuwe brug wordt op dezelfde locatie herbouwd en bestaat uit twee delen. Om de nieuwbouw mogelijk te maken, is het goederenverkeer over de spoorlijn onderbroken van midden mei 2021 tot januari 2022. Aansluitend aan de bouw van de spoorbrug zal Infrabel binnen dezelfde spooronderbreking nog werken uitvoeren om de spoorlijn te moderniseren en elektrificeren.

De laatste spoorbrug zou in 2023 gereed moeten zijn. De spoorbrug van Herentals is de laatste die door Infrabel aanpakt zal worden. Dat gebeurt volgend jaar in 2022.

Meer mogelijkheden voor goederenvervoer

Door de aanpassingen aan de spoorinfrastructuur zal ook het goederenvervoer beter gefaciliteerd kunnen worden. Het moet leiden tot infrastructuur die minder storingsgevoelig is en die voldoet aan de meest moderne normen qua belasting en snelheid, aldus Infrabel. “Meer containers op elkaar via binnenvaart en meer containers achter elkaar via het spoor”, concludeert Gert Schevernels naar aanleiding van het gemeenschappelijk Infrabel-Vlaamse Waterwegen project.

Auteur: Jerom Rozendaal