DB over de helft van verbeterprogramma voor treinstations

Passagierstreinen op een station in Duitsland, foto: Deutsche Bahn
Foto: Deutsche Bahn

Deutsche Bahn (DB) heeft dit jaar inmiddels 650 treinstations een opfrisbeurt gegeven. Daarbij zijn onder meer 300 nieuwe banken geplaatst en 70 extra windschermen geïnstalleerd, zo meldt de vervoerder donderdag in een update.

In totaal zullen dit jaar duizend treinstations aangepakt worden, variërend van kleine, tot middelgrote en grote stations. Als onderdeel van het programma worden nog voor de jaarwisseling negentig stations voorzien van energiezuinige ledverlichting. Verder zijn de verbeteringen per station verschillend. Zo is er in Bielefeld vooral geschilderd, terwijl het centraal station van Dresden een nieuwe vloer kreeg.

Bij het landelijke opwaardeerprogramma, waar 120 miljoen euro mee is gemoeid, zijn 800 ambachtsbedrijven betrokken, om zo de lokale gemeenschappen bij de werkzaamheden te betrekken. Daarnaast moet het voor een economische impuls zorgen.

De verbeteringen kunnen volgens DB op goedkeuring van de reizigers rekenen. “Uit de onderzoeken blijkt duidelijk dat onze reizigers beduidend meer tevreden zijn over de stations dan voor de verbouwing. En dat is precies waar we naar op zoek zijn – met aantrekkelijke treinstations om mensen te overtuigen hun auto te laten staan ten gunste van milieuvriendelijke treinen”, zegt DB-bestuurslid voor infrastructuur Ronald Pofalla.

Andreas Scheuer, federaal minister van Transport en Digitale Infrastructuur, deelt die lezing. “De cijfers bewijzen het: ons directe programma is een echt succes. Aantrekkelijke treinstations, sterk handwerk, veilige banen – daar draait het allemaal om. Vaak zijn het de kleine maatregelen die een grote impact hebben.”

Auteur: Nick Augusteijn