Adif start aanbesteding van 16 miljoen euro voor onderhoud spoorbruggen

Een spoorbrug tussen Madrid en Barcelona, bron: Adif
Bron: Adif

De Spaanse spoorbeheerder Adif heeft een aanbesteding met een waarde van 16 miljoen euro in de markt gezet voor het onderhoud van vijfduizend spoorbruggen. Het contract is onderverdeeld in vier percelen en betreft een periode van twee jaar met de mogelijkheid tot verlenging van nog twee jaar.

Het gaat om zo’n 4.500 betonnen bruggen en 500 gemetselde bruggen. De werkzaamheden moeten er volgens Adif voor zorgen dat de prestaties van de spoorbruggen verbeteren en de betrouwbaarheid en functionaliteit wordt gegarandeerd.

Spooronderhoud verdeeld in vier percelen

Adif besteedt het spooronderhoud aan in vier percelen. Bij drie percelen gaat het om reguliere onderhoudswerkzaamheden en structurele verbeteringen. Deze zijn verdeeld over drie geografische gebieden. Het vierde perceel richt zich op het verbeteren van de draagconstructies van alle spoorbruggen over het gehele netwerk.

Maatregelen die worden genomen zijn onder meer de uitvoering van structureel onderhoud en de verbetering van de betrouwbaarheid van de constructies. Ook wordt de drainage verbeterd, de oppervlakte waterdicht gemaakt en waar nodig nieuwe onderdelen geplaatst zoals balustrades of schermen.

Perceel 1 richt zich op het noordwesten en noorden van het Spaanse spoornetwerk. Perceel 2 betreft de spoorbruggen in het noordoosten en oosten. Perceel 3 betreft het onderhoud in het midden en zuiden van Spanje. De opdrachtnemer die perceel 4 wint gaat specifiek aan de slag met het verbeteren van de draagconstructie.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.