FR NL

Duitsland blijft achterlopen op vlak van investeringen in het spoor

Flickr

Ondanks dat er meer geld per hoofd van de bevolking in het spoorwegnet wordt geïnvesteerd dan ooit voordien, loopt Duitsland op het vlak van investeringen in het spoor nog steeds achter. Dit geldt vooral als we Duitsland vergelijken met andere Europese landen, zegt Dirk Flege, algemeen directeur van Allianz pro Scheine.

EU-leiders op het gebied van spoorweginvesteringen zijn Luxemburg (607 euro per hoofd van de bevolking), Zwitserland (413 euro per hoofd van de bevolking) en Noorwegen (315 euro per hoofd van de bevolking). Duitsland staat onderaan met 124 euro per hoofd van de bevolking. Daarachter staan ​​alleen Italië (103 euro per hoofd van de bevolking), Spanje (56 euro per hoofd van de bevolking) en Frankrijk (45 euro per hoofd van de bevolking).

De relatief lage investeringen van Duitsland staan lijnrecht op de toenemende vraag naar goederen- en personenvervoer per spoor in het land. Bovendien past het niet bij de doelstellingen die in het huidige regeerakkoord zijn vastgelegd. Maria Leenen, algemeen directeur van SCI Verkher wijst erop dat Duitsland ook behoorlijk achterloopt als het gaat om het digitaliseren van het spoornet.

Kritiek is niet nieuw

Het is niet de eerste keer dat het spoorweginvesteringsplan van de Duitse regering door de sector wordt bekritiseerd. In mei koos de commissie van de Duitse Bondsdag ervoor om het plan van de vorige regering gewoon te volgen, zonder voorrang te geven aan het spoor boven de weg of aan te dringen op digitalisering, zoals Flege nog eens uitdrukkelijk stelde.

De transportsector heeft zijn hoop gevestigd op de federale begroting voor 2023 met het oog op maatregelen gericht op groei en versterking van het Duitse spoorvervoer. De nieuwe coalitieregering had immers belangrijke plannen voor de toekomst van het Duitse spoor: een toename van 25 procent van het goederenvervoer per spoor in 2030 en forse investeringen in de digitalisering van het spoornetwerk.

Recente ontwikkelingen

In 2021 heeft Duitsland Italië voor het eerst ingehaald in een vergelijking per hoofd van de bevolking (103 euro voor Italië, 124 voor Duitsland). Dat bedrag kan als een aanzienlijke verbetering worden beschouwd in vergelijking met de 88 euro per hoofd van de bevolking die in 2020 werd geïnvesteerd.

Deze verhoging is volgens de Pro Rail Alliantie mogelijk gemaakt dankzij de middelen die de federale overheid heeft uitgetrokken voor het Klimaatbeschermingsprogramma 2030 (Klimaschutzprogramm). Flege vermeldt dat Duitsland naar verwachting zijn investeringen per hoofd van de bevolking in het spoor in 2022 opnieuw zal verminderen.

Auteur: Jos Sterk