FR NL

Europese Commissie kan niet alleen een tweede gouden eeuw voor het spoor creëren

2014, Flickr

De commissaris voor vervoer van de Europese Unie, Adina Vălean, sprak de spoorwegindustrie, treinexploitanten en lidstaten toe tijdens haar toespraak tijdens de openingsceremonie van InnoTrans.

Ze stak haar lof voor de sector niet onder stoelen of bankenen zei dat de spoorwegsector terecht trots mag zijn op haar bijdrage aan de economische welvaart van Europa. Die trots geldt uiteraard over de manier waarop de spoorwegsector Oekraïne een helpende hand heeft geboden na de Russische agressie.

De Europese spoorwegen hebben niet alleen Oekraïnse burgers in veiligheid gebracht, zei ze, maar ook Oekraïens graan en andere exportgoederen vervoerd, waardoor een wereldwijde voedselcrisis werd voorkomen en Oekraïense boeren aan het werk konden blijven.

Een groei met 3% elk jaar

Bovendien hielp het spoor de totale uitstoot van vervoer terug te dringen en ze benadrukte dat het de meest duurzame vorm van gemotoriseerd passagiers- en vrachtvervoer is.

Ze was verder positief over de groei van de spoorwegsector en benadrukte de voorspelling van UNIFE’s World Rail Market Study van elk jaar 3% groei tot 2027.

Auteur: Jos Sterk