FR NL

Overheid trekt de portemonnee voor verbeteringen aan het spoor

2022, NMBS

De Belgische spoorsector kan rekenen op 250 miljoen euro aan investeringen, blijkt uit het investeringsplan in het begrotingsakkoord van de regering-De Croo dat dagblad De Tijd heeft ingezien.

Uit de plannen komt naar voren dat de regering stevig inzet op het goederenvervoer; 181 van de gereserveerde 250 miljoen euro gaat naar het spoorgoederenvervoer. “Deze regering kiest duidelijk voor meer treinen en minder vrachtwagens”, wordt minister van Mobiliteit Georges Gilkinet geciteerd.

Daarnaast is er in de plannen veel aandacht voor de spoorlijn Brussel-Luxemburg, een project dat kan rekenen op 42 miljoen euro. Verbeteringen aan de lijn moeten voor een kortere reistijd zorgen. Nu zijn reizigers op het 217 kilometer lange traject nog 3 uur en 18 minuten kwijt, waardoor de trein het vaak moet afleggen tegen de auto qua reistijd.

In de regeringsplannen is nog eens 27 miljoen euro beschikbaar voor het toegankelijker maken van treinstations in België. Daar bovenop wordt 2 miljoen euro uitgetrokken aan steun voor de nachttreinen. Bovendien worden de tarieven om ’s nachts van het spoor gebruik te maken voor het passagiersvervoer verlaagd.

Infrabel spreekt van ‘nieuwe realiteit’

Toch staan spoorvervoerder NMBS en spoorbeheerder Infrabel niet op de banken. De bedrijven hadden eerder al uitgerekend dat ze voor de komenden tien jaar ongeveer 3,4 miljard euro aan financiële middelen nodig hebben. Bij die prognose was nog bovendien nog geen rekening gehouden met de explosief gestegen energieprijzen.

In totaal komt er tot 2032 naar verwachting 3 miljard euro vrij voor het spoor, waar Gilkinet op 4 miljard had gerekend. Infrabel verklaart middels een woordvoerder tegenover De Standaard dat het bedrijf voor 1 miljard van de genoemde 3 miljard naar de Europese Investeringsbank moet, aangezien ‘slechts’ 2 miljard daadwerkelijk uit de begroting komt. Die lening is bovendien nog niet binnen. Als gevolg zegt de spoorbeheerder dat het eigen “meerjarenplan moet worden aangepast aan een nieuwe realiteit”.

Auteur: Nick Augusteijn