Deutsche Bahn viert 20 jaar ICE-verbindingen met België

ICE-trein van Deutsche Bahn
DB verwacht dit jaar voor het eerst uit te komen op 1 miljoen reizigers van en naar Brussel. 2022, DB

Deutsche Bahn staat deze week stil bij het gegeven dat er inmiddels 20 jaar ICE-verbindingen zijn tussen Duitsland en België. De Duitse vervoerder verwacht bovendien dat het dit jaar voor het eerst meer dan 1 miljoen reizigers zal vervoeren van en naar Brussel.

DB-topman Richard Lutz ziet in het huidige succes van de ICE in België de bevestiging dat het bedrijf 20 jaar geleden de juiste weg heeft ingeslagen. Op dit moment zijn er dagelijks zeven directe verbindingen tussen Frankfurt en Brussel, in beide richtingen. De reistijd tussen de steden, een verbinding die is opgezet in april 2019, is ongeveer drie uur. Daarnaast is er op zondagavond een ICE tussen Brussel en Keulen.

DB en NMBS gaan daarom een samenwerking van nog eens vijf jaar aan voor de ICE Brussel. Die samenwerking krijgt in 2024 zijn bekroning met de komst van de nieuwe ICE 3neo-treinen van en naar de hoofdstad. Met 439 stoelen bieden de nieuwe ICE-treinstellen meer ruimte dan de uitgaande exemplaren. Volgens SNCB-ceo Sophie Dutordoir past de hernieuwde samenwerking met DB en de komst van de nieuwe treinen uitstekend bij het streven om van Brussel een nieuwe internationale rail hub te maken.

Georges Gilikinet, federaal minister van Transport, is blij met het vooruitzicht. “Een ICE-trein op het spoor betekent twee vliegtuigen minder in de lucht”. Hij krijgt bijval van zijn Duitse tegenhanger, Volker Wissing. Hij voegt toe dat met de ICE 3neo de punctualiteit bovendien zal verbeteren.

Het internationale langeastandsnet van DB.

Auteur: Nick Augusteijn