FR NL
Werkzaamheden aan het spoor

Stiptheid treinen zal er niet op vooruit gaan, pas richting 2030 verbetering

Er wacht reizigers nog een aantal jaar van regelmatig oponthoud. John Stapels / Infrabel

De stiptheid van de NMBS zal er de komende jaren niet op vooruitgaan. Dat komt omdat Infrabel de plannen moest aanpassen nadat er in oktober is gebleken dat er minder budget is voor het spoor dan gepland.

In de oorspronkelijke plannen van de beheersovereenkomsten tot 2032 was het de bedoeling het achterstallige onderhoud op het spoor tegen 2025 volledig weg te werken. Dat zou de stiptheid van het spoor enorm ten goede komen. Die timing lijkt door de besparingen niet meer haalbaar.

“Zoals geweten zullen de eerste jaren op investeringsgebied niet makkelijk zijn”, zegt Frédéric Petit, woordvoerder van Infrabel. “Maar wij, Infrabel en NMBS, doen er alles aan om de stiptheid te verbeteren. Naast de investeringen zijn er veel andere factoren die een rol spelen in de stiptheid zoals infrastructuur, rollend materieel, derden, beheer van het treinverkeer, transportplan.”

Verslechtering en stabilisering

Volgens Infrabel zal er eerst een verslechtering en daarna een stabilisering van de prestaties van het treinnetwerk zijn. Volgens Infrabel zal het zeker tot 2030 duren vooraleer er geen enkel treintraject meer is waar treinen trager moeten rijden wegens de slechte staat van het spoor of van de bovenleidingen. “Ja, investeringen in infrastructuur en de impact ervan zien vergt tijd en gebeurt in stappen”, zegt Frédéric Petit, woordvoerder van Infrabel. “Maar stapsgewijs en progressief zal de kwaliteit van het Belgische spoorwegnet de komende jaren verder verbeteren door investeringen in de spoorinfrastructuur.”

In november was een kwart van de treinvertragingen het rechtstreekse gevolg van problemen met storingen aan de infrastructuur. Er waren verschillende ‘toewijzingen’ van verantwoordelijkheden: 35,1 procent van de vertragingen kwam door derden, 24,3 procent door Infrabel, 36,8 procent door de NMBS, 3,2 procent door andere operatoren en 0,6 procent door anderen.

Performantiecontract

Vrijdagnamiddag heeft de raad van bestuur van Infrabel het ontwerp van performantiecontract en diens bijlagen, met name het financieel plan en het investeringsplan 2023-2032, aangenomen. Infrabel heeft de ambitie om tegen het einde van dit tienjarenplan de performantie van zijn spoornet te verbeteren, zodat er meer treinen kunnen rijden en er meer goederen via het spoor kunnen worden vervoerd. De investeringen die vandaag opgenomen zijn in het plan zullen hoofdzakelijk worden aangewend voor programma’s ter versterking van de veiligheid, de instandhouding van de omvang van het spoornet en de verdere digitalisering, ten voordele van de klanten.

Daarnaast werden verschillende investeringen, zoals investeringen om de stations toegankelijker te maken, samen met de NMBS afgestemd. De middelen die bestemd zijn voor een capaciteitsverhoging, zoals de budgetten voor nieuwe uitbreidingswerken in de havens, de uitbreiding van de Lijn 50A (tussen Gent en Brugge) naar 4 sporen, de voltooiing van werven zoals het GEN en de As 3 (verbinding Ottignies-Namen-Luxemburgse grens), vallen onder een bijkomende financiering die momenteel onderzocht wordt.

Vakorganisaties krijgen plannen te zien

Alle documenten die door de beheersorganen van Infrabel werden aangenomen, worden eerstdaags voorgelegd aan de vakbondsorganisaties. Bedoeling is om snel een sociaal akkoord te sluiten, want de essentiële schakel om de ambities die vandaag zijn vastgelegd, met succes te realiseren, blijft de mens zelf.

“De ambitie achter dit contract is om van Infrabel een echte, klantgerichte en toekomstgerichte flowmanager te maken”, zegt Vice-eersteminister en minister van Mobiliteit Georges Gilkinet. “De magere jaren liggen achter ons. Deze verkregen herfinanciering zal Infrabel in staat stellen om, via een ambitieus performantietraject, zijn opdracht om de ontwikkeling van de economische sector die leeft van spoorverbindingen, te ondersteunen en anderen aan te moedigen om mee op de trein van de modal shift te springen, als een dynamische mobiliteitsspeler waar te maken. Dit performantiecontract is een aanvulling op het openbaredienstcontract van de NMBS en zal ons toelaten onze ambities voor de trein te realiseren.”

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals