FR NL
Ruppelbrug

Ruppelbrug weer open na storing

Ruppelbrug

Het treinverkeer is hernomen nadat er weer een nieuwe storing was opgetreden op de Ruppelbrug in de Antwerpse gemeente Boom. Het is al de derde storing op enkele weken tijd.

Woensdagochtend was er om 5.30 uur een technische storing aan de Rupelbrug. Het ging om een technische storing aan een van de hydraulische systemen van de spoorbrug. Meer bepaald ging het om het sluitingsmechanisme van de brug. “Concreet, wanneer de Rupelbrug opendraait om schepen door te laten, moet ze uiteraard nadien weer dicht”, zegt Thomas Baeken, woordvoerder van Infrabel. “Het beweegbare deel van de brug moet dan in het vaste gedeelte van de brug op land klikken. Wanneer de brug toe en vergrendeld is, kunnen er veilig treinen over rijden. Woensdagochtend kregen we de brug niet meer vergrendeld.”

Storingsgevoeliger

Technische ploegen van Infrabel gingen ter plaatse om het probleem op te lossen. Iets na 11 uur was de storing voorbij. De NMBS legde vervangbussen is die tussen de stations van Boom en Puurs reden om zo de mobiliteit te garanderen. Het is niet de eerste keer dat er hier een technische storing is. De Rupelbrug is een beweegbare brug en die zijn, in tegenstelling tot statische bruggen, dat zijn bruggen die niet bewegen, altijd storingsgevoeliger. “De Rupelbrug bestaat uit een vijftal systemen die de brug doen draaien en er treedt wel eens een storing op bij een van die systemen”, zegt Baeken. “Bovendien ligt de onderkant ook af en toe in het water. Dat komt omdat de Rupel een getijderivier is en bij hoogtij raakt het water, af en toe de onderkant van de brug en dat is uiteraard niet ideaal.”

Modernisering

Nochtans heeft Infrabel koste nog moeite gespaard om de brug goed te onderhouden. “De Rupelbrug wordt door Infrabel goed en periodiek onderhouden”, zegt Baeken. “In het verleden werd er al zwaar geïnvesteerd in de modernisering van de brug. Ook volgend jaar in april (2023) en de komende jaren zijn er nog belangrijke onderhoudswerken gepland. Hoe dan ook, de Rupelbrug zal altijd wel een beetje een “zorgenkindje” blijven. We doen er sowieso alles aan om het aantal storingen zo laag mogelijk te houden.” De Rupelbrug is een combinatie van een stalen liggerbrug en een basculebrug in de Antwerpse gemeente Boom over de Rupel. De brug ligt in de N177 in het verlengde van de Boulevardbrug, een basculebrug over het Zeekanaal Brussel-Schelde

Ruppelbrug

Ruppelbrug
Ruppelbrug

Auteur: Matthias Vanheerentals