FR NL
Open ramen zorgen voor ventilatie in trams

De Lijn zoekt 900 extra chauffeurs

Open ramen zorgen voor ventilatie in trams

In 2023 zal de lijn nog 900 chauffeurs aanwerven. Vanaf 9 januari 2023 start De Lijn de nieuwe schoolperiode met het normale aanbod. Bovendien start op 9 januari ook tramlijn 12 Schijnpoort – Centraal Station opnieuw op, na bijna 1,5 jaar te hebben stilgelegen door werken en daarna door een tekort aan tramchauffeurs.

De Lijn kampt met een tekort aan chauffeurs. Het tekort aan chauffeurs in het openbaar vervoer betekent meestal ook een stijging van het aantal geplande ritten dat niet kan gereden worden. Om een rit te rijden heb je een chauffeur nodig. Ook het cijfer van niet-gereden ritten kende dus een stijging in 2022, met een piek van 2,63 % (zonder staking) niet-gereden ritten in juli van dit jaar.

Brede rekruteringscampagne

Sinds het begin van de zomer is De Lijn gestart met een brede rekruteringscampagne, die zich specifiek richt op de grootste probleemregio’s: het Antwerpse, de regio van Leuven en de Vlaamse Rand rond Brussel. Naast de rekruteringscampagne zelf werd ook de capaciteit van de rijscholen van De Lijn uitgebreid om kandidaten zo vlot mogelijk door het aanwervings- en opleidingsproces te loodsen. Planningen werden aangepast om het tekort aan personeel waar mogelijk op te vangen. In het najaar volgden verscheidene jobdagen.

Werkbaar niveau

De rekrutering en opleiding van chauffeurs is wel een proces dat tijd vergt vooraleer de nieuwe collega’s met een voertuig met reizigers de weg op kunnen. Daarom besliste De Lijn in het najaar om het tramaanbod in Antwerpen, een van de moeilijkste regio’s om personeel te vinden, tijdelijk terug te schroeven. De doelstelling daarvan was dat de reizigers weliswaar van een verminderde dienstverlening gebruik konden maken, maar wel een die betrouwbaarder was dan voorheen, waar er door personeelstekort dagelijks ad hoc ritten moesten worden geschrapt. De rekruteringsinspanningen hebben resultaat opgeleverd. Ondertussen is het personeelseffectief terug op een werkbaar niveau.

Normaal aanbod

Bijgevolg werd de aanpassing aan het Antwerpse tramaanbod, die inging op 7 november, stopgezet op 20 december. Sinds woensdag 21 december startte in Antwerpen de normale vakantiedienstregeling, dus zonder ingeperkt tramaanbod. En op 9 januari 2023 start De Lijn de nieuwe schoolperiode met het normale aanbod. Bovendien start op 9 januari ook tramlijn 12 Schijnpoort – Centraal Station opnieuw op, na bijna 1,5 jaar te hebben stilgelegen door werken en daarna door een tekort aan tramchauffeurs.

900 nieuwe chauffeurs

De arbeidsmarkt blijft gespannen en de vergrijzing bij het personeel van De Lijn zet zich door. Ondanks een vrij laag verloop van personeel, ongeveer 3 procent, komt ook 2023 met een uitdagende rekruteringsdoelstelling. De Lijn zoekt in 2023 ruim 900 nieuwe chauffeurs over heel Vlaanderen. Een kandidaat-chauffeur kan in de rijschool van De Lijn zijn rijbewijs D halen, en dit terwijl hij al aan de slag is en dus betaald wordt.

Reizigersaantallen

2022 begon nog met een daling van de reizigersaantallen bij De Lijn van 40 procent ten opzichte van het niet-Covid jaar 2019. Na het opheffen van de coronaregels zijn er veel reizigers teruggekeerd. In november had De Lijn nog ​ slechts 10 à 20 procent minder reizigers ten opzichte van 2019. In 2023 werkt De Lijn verder aan het terugwinnen van verloren reizigers en het verwelkomen van nieuwe, door te blijven werken aan de kwaliteit van het aanbod, en door gericht campagne te blijven voeren.

Auteur: Matthias Vanheerentals