58 kilometer aan ETCS geïnstalleerd in één nacht

Alstom-systemen in de treincabine. 2022, Alstom

In december heeft Infrabel 58 kilometer aan ETCS geïnstalleerd in het Brusselse waarbij een ploeg van een honderdtal mensen werd ingezet. Het gaat in totaal over 320 seinen die met ETCS werden uitgerust.

Op verschillende locaties (Schaarbeek, Brussel-Noord, spoortunnel, Brussel-Centraal, Brussel-Zuid) waren er tijdens de nacht van 17 op 18 december 15 teams van Infrabel bezig met de laatste testen en afstellingen voor de ingebruikname van de ETCS-bakens in de sporen. Deze bakens zorgen voor het doorsturen van de informatie naar de treinen. In totaal werden er 320 seinen met ETCS uitgerust tijdens een hele nacht tussen Brussel-Zuid en Schaarbeek. De installatie gebeurde ’s nachts omdat heel het treinverkeer moest stilgelegd worden om veilig de sporen te kunnen betreden en om de werken in alle veiligheid te kunnen uitvoeren. Voor de reizigers werden vervangbussen ingelegd en er was een aangepaste treindienst van de NMBS.

Teamgeest

De infrastructuurbeheerder maakte er zelfs een mooi filmpje over dat ze postte op Linkedin. In het filmpje kan je zien hoe de medewerkers tewerk gaan. Bij deze gecoördineerde actie waren een 100-tal mensen betrokken. Er heerste een grote teamgeest, waardoor alles zeer vlot verliep.

Seininrichting

De ETCS-seinen betekenen een grote stap vooruit voor de digitalisering van de seininrichting. De informatie van de bakens in de sporen  komt ook rechtstreeks in de stuurpost terecht, wat gevolgen voor de machinist heeft. ETCS (European Train Control System) zorgt voor een constante en volledige veiligheidsbewaking van de treinrit en de maximum toegelaten snelheid. Wanneer een treinbestuurder sneller rijdt dan toegelaten of wanneer hij de seinen niet respecteert, zal het systeem onmiddellijk een noodremming uitvoeren. De uitrol gebeurt overeenkomstig het Masterplan ETCS met het oog op een progressieve verhoging van de spoorveiligheid.

Auteur: Matthias Vanheerentals