FR NL
Ongeluk rolluik metrostation Hallepoort

Brusselse metro krijgt rolluiken die niet meer te forceren zijn

De foto bij dit artikel werd voor alle duidelijkheid gemaakt tijdens een eerder ongeluk aan metrostation Hallepoort.  Brandweer Brussel

De MIVB en Brussel mobiliteit gaan op een aantal strategische plaatsen de rolluiken van de metrostations vervroegd vervangen door een ander type dat niet meer te forceren is. De afgelopen maanden raakten verschillende mensen gewond toen ze de metrostations binnen drongen en in het rolluik gekneld geraakten.

De ongelukken gebeurden steeds met een bepaald type van rolluik dat kan geforceerd worden. Wie zijn handen tussen de kleine openingen van de horizontale panelen van de rolluiken steekt, kan mee naar boven getrokken worden en vervolgens gekneld worden. In de metrostations van het Brussels Gewest zijn er momenteel nog 200 rolluiken van dit type. Bij een defect worden die al vervangen door een nieuw type van rolluik dat niet te forceren valt. Momenteel zijn al 60 rolluiken vervangen. Deze vervanging is al lang aan de gang en komt er niet speciaal naar aanleiding van die incidenten. Er is wel een aangepaste planning.

Risicovolle plaatsen

Door de recente incidenten schakelt Brussel Mobiliteit nu een versnelling hoger. Het komende jaar zullen de rolluiken op tien risicovolle plaatsen vervangen worden. Bij incidenten zullen de rolluiken vervangen worden op de plekken waar de incidenten plaatsvonden. Brussel Mobiliteit heeft hiervoor de nodige middelen uitgetrokken. In juni overleed nog een persoon toen die kwam vast te zitten in een rolluik. Het was het eerste incident met dodelijke afloop. Eerder dit jaar vonden er al vier incidenten plaats. De incidenten vonden plaats in de metrostations Rogier, Hallepoort, Naamsepoort en Sint-Gillis Voorplein.

Verschillende feiten

De afgelopen maanden vonden verschillende feiten plaats waarbij mensen gekneld geraakten in de rolluiken van de toegangspoorten van metrostations, toen ze de stations probeerden binnen te dringen. De MIVB benadrukt dat die incidenten gebeuren omdat mensen proberen in te breken in stations en niet omdat er iets zou mis zijn met de huidige rolluiken. Een 33-jarige overleed begin juni toen hij gekneld raakte in het rolluik metrostation Rogier. Het was de eerste keer dat dit gebeurde met dodelijke afloop, maar al de vierde keer dat een persoon de afgelopen twee maanden gekneld raakte. Op 19 maart moest de brandweer een man bevrijden nadat hij bij de opening van metrostation Naamsepoort gekneld bleek te zitten in een rolluik aan de ingang. Op 23 mei hing een dronken man met zijn been vast in een rolluik aan de ingang van metrostation Sint-Gillisvoorplein. Op 31 mei hing opnieuw een man met zijn been vast, toen in metrostation Hallepoort.

Onderwerpen:

Auteur: Matthias Vanheerentals