Tiental wissels Eurostar en uitwijkbundel Schaarbeek vernieuwd

Werken wissels Eurostar
Werken wissels Eurostar Infrabel

Infrabel heeft afgelopen maand 8 wissels vernieuwd die aangrenzen aan de Euroterminal Brussel-Zuid. De uitwijkbundel in Schaarbeek voor P-treinen kreeg evenzeer nieuwe wissels, bovenleidingen en seininrichtingen.

In totaal werden er 8 wissels vernieuwd aan de Eurostar-terminal. Begin september worden nog bijkomend twee wissels vernieuwd in het station. De bestaande wissels dateren van 1994, zaten op het einde van hun levensduur en waren dus aan vervanging toe. Er werd dag en nacht gewerkt van 4 tot en met 14 augustus. Perronsporen 1 en 2 in Brussel-Zuid waren daardoor buiten dienst. De Eurostar treinen vertrokken uitzonderlijk van sporen 3 en 4. Deze werf werd, in samenspraak met de verschillende betrokken spoorwegoperatoren, meer dan twee jaar voorbereid om alles in goede banen te leiden.

lees verder onder foto

Werken wissels Eurostar
Werken wissels Eurostar

Voordeel

Het voordeel van deze vernieuwing is dat deze nieuwe wissels minder storingsgevoelig zijn en dat komt de veiligheid en de regelmaat van het treinverkeer ten goede. In totaal investeert Infrabel hier zo’n 2 miljoen euro. Verder werd een belangrijke uitwijkbundel voor P-treinen in Schaarbeek onder handen genomen. De werken voor de uitwijkbundel waren gestart op 07/07/2023 en lopen nog tot 28/08/2023. De werken die uitgevoerd zijn: het vernieuwen van 4 wissels en ± 500m spoor en het vernieuwen/aanpassen van de bovenleiding en de seininrichting. Deze werken zorgen voor een betere kwaliteit van het spoor en zorgen ook voor een langere levensduur en minder onderhoud. En dat komt het treinverkeer ten goede.

Werken wissels Eurostar
Werken wissels Eurostar

Auteur: Matthias Vanheerentals