FR NL
Brandweer Merelbeke oefent op spoorongeval in NMBS-werkplaats in Melle

Brandweer Merelbeke oefent op spoorongeval in NMBS-werkplaats in Melle

Brandweer Merelbeke oefent op spoorongeval in NMBS-werkplaats in Melle nmbs

Op de terreinen van de NMBS-werkplaats in Melle heeft de brandweer recent een rampoefening gehouden. Daarbij werd een aanrijding aan een overweg nagebootst tussen een trein en een auto met een paardentrailer.

NMBS neemt regelmatig deel aan dergelijke oefeningen. In dit geval bood ze de brandweerlieden van Brandweerzone Centrum een unieke kans om in een zo reëel mogelijke omgeving te kunnen oefenen op een spoorwegongeval. Aan de oefening namen een veertigtal personen deel. Behalve de brandweer waren daarbij ook figuranten om plaats te nemen in de auto en de trein. De oefening hield een aantal uitdagingen in. Zo zaten in de wagen een aantal personen gekneld en raakte ook het paard in de trailer – een dummy voor de oefening – gewond.

lees verder onder foto

Brandweer Merelbeke oefent op spoorongeval in NMBS-werkplaats in Melle
Brandweer Merelbeke oefent op spoorongeval in NMBS-werkplaats in Melle

Oefening

Zowel voor NMBS als voor de brandweer zijn dergelijke oefeningen belangrijk. “De hulpverleners leren in een reële spooromgeving hoe ze efficiënt slachtoffers van een ongeval kunnen helpen”, zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman. “Ze maken zo ook kennis met de uitdagingen en risico’s die verbonden zijn aan een interventie op een spoorwegdomein. In dit geval ging het enkel om een oefening van de brandweer. Onze mensen nemen zelf ook regelmatig deel aan grotere oefeningen. In maart was er nog een grote in Hasselt, waar in totaal 700 mensen aan deelnamen.”

Fictieve reizigers

In de trein zaten fictieve reizigers, waarvan ook een aantal gewond was. De brandweer kreeg als opdracht om alle reizigers veilig te evacueren. Een extra moeilijkheid daarbij was dat er in de trein ook rookontwikkeling was. De oefening gebeurde op initiatief van een treinbestuurder van NMBS, die zelf ook werkt als vrijwillig brandweerman bij de post Merelbeke.  “Voor mijn collega-brandweerlieden en mezelf is het belangrijk dat we dergelijke oefeningen kunnen houden op een spoorwegdomein”, zegt Pieter Moncarey, treinbestuurder bij NMBS en vrijwillig brandweerman bij Brandweerzone Centrum. “Alles wat daarbij komt kijken is voor de brandweer een extra uitdaging. Het is essentieel daarop te oefenen, zodat we goed kunnen handelen wanneer zich zo’n ongeval effectief voordoet.” De NMBS-werkplaats in Melle werd in 2018 geopend. Het is één van de grootste werkplaatsen van NMBS. De 300 medewerkers staan er elke dag in voor het onderhoud van meer dan 300 treinen en locomotieven. Ze werken daarvoor met de nieuwste technologieën en volgens efficiënte werkmethodes.

Auteur: Matthias Vanheerentals