FR NL
Spoorwerkzaamheden

Infrabel legt nieuw spoor aan in Aalter en zorgt voor minder geluid

In zijn 10 jarenplan wil Infrabel een groot aantal zaken aanpakken Benjamin Brolet / Infrabel

Infrabel is gestart met de werken aan het station van Aalter. Het perron wordt hersteld en er wordt een nieuw spoor aangelegd. De werken kaderen in de aanleg van een derde en vierde spoor tussen Gent en Brugge. Dit is een grote werf die gefaseerd is over verschillende jaren. 

“Momenteel werken we aan de verlenging van het uitwijkspoor in het station van Aalter,” zegt Infrabel woordvoerder Thomas Baeken. “Dat spoor wordt verlengd tussen Brugge en de zogenaamde vertakking Bellem. Deze werken zullen klaar zijn tegen februari 2024.”

Voor de aanleg van het nieuwe spoor en een nieuw ballastlaag wordt uitwijkspoor 1, ook gekend als spoor B, vanaf zaterdag 2 september tijdelijk buiten werking gesteld. Volgens de vooropgestelde planning wordt het vernieuwde spoor tussen Brugge en Bellem op maandag 12 februari opnieuw in dienst genomen. Aansluitend op deze werken volgt de verder aanleg van spoor B richting Landegem.

Heraanleg perrons

Naast de aanleg van het nieuwe spoor worden op perron 1 en 2 de klinkers heraangelegd om een veilig oppervlak te garanderen. Tijdens de werken wordt het perron tijdelijk ingekort. Aan de noordkant van het station worden geluidsmilderende maatregelen ingevoerd die er voor moeten zorgen dat de omwonenden minder geluidslast ervaren en dat de reiservaring voor treinreizigers aangenamer wordt. “Wat de geluidsmilderende maatregelen betreft, dat gaat over onder meer het feit dat Infrabel aan beide kanten van het station extra geluidsmuren wil plaatsen”, zegt Baeken.

Cruciale verbeteringen

Er worden nog een reeks andere cruciale verbeteringen aan de sporen, wissels en bovenleiding uitgevoerd. “De wisselcomplexen aan beide kanten van het station Aalter zullen verlegd worden, verder weg van het station”, zegt Baeken. “Op plaatsen waar er veel minder tot geen buurtbewoners zijn. Ook dat zorgt voor minder geluidshinder voor de buurtbewoners.”

Auteur: Matthias Vanheerentals