FR NL
Tram 10 Neder-over-Heembeek

MIVB vult vacatures uitzonderlijk snel in

Vroege werkzaamheden aan Tram 10 Neder-over-Heembeek. Afbeelding: MIVB MIVB

De rekruteringscampagne van de MIVB is een succes geweest. De honderden vacatures voor bestuurders van trams, bussen en metro’s zijn eind augustus ingevuld geraakt. Dat is vier maanden sneller dan voorzien.

Volgens de MIVB waren er twee redenen. Enerzijds waren er minder vacatures in te vullen. De rekruteringscampagne is dit jaar ook succesvoller geweest. Kandidaat-bestuurders konden onder andere via de SimBus-app, een bussimulator, meteen ontdekken of de job hen lag. Na het virtuele proefritje konden ze ook meteen solliciteren. Maar ook andere campagnes en getuigenissen wierpen hun vruchten af.

Testen

Zoals elk jaar moet de MIVB op zoek naar nieuw personeel. Ongeveer de helft van de open vacatures is te wijten aan mensen die met pensioen gaan of doorstromen binnen de MIVB, de andere helft aan het opgeschaalde aanbod om de reizigers meer comfort aan te bieden. Er worden ook nieuwe voertuigen aangekocht die meer bestuurders en technici vragen. Wie chauffeur bij MIVB wil worden, moet minstens 21 jaar oud zijn en een rijbewijs B op zak hebben. De sollicitant doorloopt eerst enkele psychotechnische testen en sollicitatiegesprekken. Wie als trambestuurder aan de slag wilt, krijgt een opleiding van 34 dagen. Voor metrochauffeur is dat 68 dagen. En voor een buschauffeur 49 dagen.

Opleiding

Tijdens de job biedt de MIVB ook vaak opleidingen om te leren omgaan met verbale agressie van klanten. De lengte van de sollicitant speelt ook een rol. Wie 1.60 groot is, kan volgens de veiligheidsvoorschriften van de fabrikant geen voertuig besturen, al zit daar volgens de MIVB altijd wat speling op en brengt een praktijktest in dat geval duidelijkheid. Wie groter is dan 1.88 meter kan geen tram besturen. Voor een buschauffeur geldt een maximumlengte van 1.98 meter.

Auteur: Matthias Vanheerentals