FR NL
NMBS

NMBS laat eerste jobtrein rijden

NMBS-trein NMBS

Voor het eerst in vijf jaar zet NMBS opnieuw een jobtrein in. Op zaterdag 7 oktober rijdt de trein langs elf verschillende stations. Geïnteresseerden stappen op en af wanneer ze willen en ontdekken onderweg in elk rijtuig een andere job bij NMBS. Voor dit jaar zoekt NMBS nog zo’n 200 nieuwe medewerkers (V/M/X). En ook voor volgend jaar zijn de aanwervingen al gestart.

De jobtrein vertrekt zaterdagochtend 7 oktober in Leuven en stopt in elf stations. Behalve Leuven gaat het om Brussel-Zuid, Denderleeuw, Gent-Sint-Pieters, Kortrijk, Brugge, Sint-Niklaas, Mechelen, Antwerpen-Centraal, Lier en Aarschot. In de trein komen de kandidaten meer te weten over tal van jobs bij NMBS waar nog nieuwe medewerkers voor worden gezocht. Zo is er een rijtuig specifiek voor de kandidaat-treinbegeleiders, een ander voor de treinbestuurders, technici, ingenieurs en nog veel meer verschillende functies: van data analist tot IT-profielen. In één van de rijtuigen kunnen kandidaten ook tips krijgen bij het opstellen van hun cv. Wie zin heeft kan ook deelnemen aan een escape game.

1600 vacatures

NMBS kondigde begin dit jaar meer dan 1.600 vacatures aan. Intussen werden al meer dan 1.400 nieuwe collega’s geselecteerd, in nauwe samenwerking met HR Rail. Het merendeel daarvan is al gestart of zal dat de komende weken en maanden doen. Dat betekent dat NMBS dit jaar voor zo’n 200 vacatures nog op zoek is naar de juiste kandidaat. Het gaat hoofdzakelijk om operationele functies, zoals treinbegeleiders, treinbestuurders, technici, veiligheidsagenten of personeel in de stations.

Maatschappelijke impact

NMBS moet zoals de meeste Belgische ondernemingen heel wat inspanningen leveren om elk jaar de vele vacatures in te vullen. Toch valt het op dat NMBS op de arbeidsmarkt duidelijk aan populariteit wint. Vooral de maatschappelijke impact van de jobs en het duurzame karakter van de onderneming trekken nieuwe kandidaten aan. Naast – aldus de NMBS – de “mooie voorwaarden, kansen om te groeien en de unieke jobs”.

Ook voor volgend jaar zijn de aanwervingen al gestart. De komende maanden komen er nog heel wat extra vacatures bij, verspreid over het land. Nu al starten met deze aanwervingen is nodig om nieuwe kandidaten zo snel mogelijk aan de slag te hebben. Nieuwe treinbegeleiders en treinbestuurders dienen namelijk eerst nog een opleiding te volgen, waarbij ze bijna het volledige salaris krijgen. Voor treinbegeleiders duurt de opleiding vijf maanden, voor treinbestuurders een jaar. De plaatsen voor de jobtrein zijn beperkt. Inschrijven kan nog tot en met 5 oktober via de website van NMBS.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Matthias Vanheerentals