FR NL
NMBS trein bij zonsondergang

NMBS breidt treinaanbod uit in december

NMBS trein bij zonsondergang NMBS

De NMBS voert op 10 december de eerste fase door van het nieuwe vervoersplan voor de periode december 2023 tot december 2026. Met een stijging van het aantal treinkilometers met 7,4 procent over drie jaar gaat het om het “meest ambitieuze vervoersplan ooit”, dat volledig in lijn ligt met de groeiambities van het openbare dienstcontract 2023-2032.

In de vorige vervoersplannen werd het aanbod respectievelijk met 5,6 procent (2017-2020) en 2,8 procent (2020-2023) uitgebreid. Het nieuwe vervoersplan van NMBS wil de groei van het aantal treinreizigers met 30 procent tegen 2032 stimuleren, zowel voor het woon-werksegment, voor leerlingen naar school als voor het vrijetijdssegment. Met dit nieuwe plan beoogt NMBS in 2026 een jaarlijkse productie van 89,5 miljoen treinkilometers, of meer dan 2.000 extra treinen extra per week, waarvan 720 tijdens het weekend. In totaal zal meer dan de helft van de stations (280) tegen 2026 een verbeterd aanbod hebben.

Vier fasen

De bedoeling is om dit plan in vier opeenvolgende fasen uit te voeren: december 2023, december 2024, juni 2025 en december 2025. Het plan hangt onlosmakelijk samen met investeringen in de spoorinfrastructuur, rekruteringen op grote schaal en de tijdige levering van nieuw treinmaterieel. Verschillende stations krijgen een betere verbinding met de luchthaven van Charleroi. Zeven dagen op zeven zal er vanaf december elk uur in beide richtingen een IC-trein rijden tussen Leuven, Fleurus en Charleroi-Centraal. Deze trein zal ook stoppen in Heverlee, Waver en Ottignies. In het station van Fleurus is een vlotte overstap voorzien op bussen van de TEC naar de luchthaven van Charleroi. Daarnaast zal tijdens het weekend de S61 tussen Waver, Ottignies, Fleurus, Charleroi-Centraal, Namen en Jambes voortaan om het uur rijden, in plaats om de twee uur nu.

Noorderkempen

Het station Noorderkempen krijgt op weekdagen de hele dag een tweede trein per uur van en naar Antwerpen-Centraal. Nu is dat enkel zo tijdens de ochtend- en de avondspits. Van zodra de personeelsbezetting dat toelaat zal de S32 tussen Puurs, Antwerpen-Centraal en Essen op zaterdag twee keer per uur rijden, en dat in beide richtingen. Hetzelfde geldt voor de S32 op weekdagen, die voorlopig één keer per uur rijdt. Terzelfdertijd zullen door de toename van het telewerk enkele laag bezette P-treinen niet meer rijden. Het gaat om treinen die het basisaanbod momenteel versterken tijdens de piekuren en waarvoor er alternatieven bestaan zonder een noemenswaardige wachttijd. Daardoor komen middelen vrij die ingezet kunnen worden voor meer pertinente bedieningen en treinen waar het aantal reizigers sterk toeneemt.

Oost-Vlaanderen

De S53 Gent – Lokeren rijdt vanaf 10 december opnieuw, en wordt op weekdagen bovendien verlengd tot Oudenaarde. De reizigers tussen Gent en Oudenaarde krijgen zo in beide richtingen een tweede S-trein per uur.  Drie S53-treinen (twee vanuit Lokeren en één vanuit Oudenaarde) kunnen niet rijden, dit omwille van een beperkte spoorcapaciteit door de werken in het station Gent-Sint-Pieters. Op die tijdstippen zal de IC-trein tussen Antwerpen-Centraal en De Panne uitzonderlijk stoppen in Beervelde. Om de S53-verbinding mogelijk te maken zullen in afwachting van een voldoende personeelsbezetting enkele P-treinen rond Geraardsbergen, Gent en Oudenaarde vanaf december tijdelijk niet rijden. Van zodra dat mogelijk is worden ook deze treinen opnieuw ingelegd.

Wallonië

Rond Luik wordt op weekdagen het voorstedelijk S-aanbod uitgebreid. De S41 tussen Luik-Sint-Lambert, Luik-Guillemins en Verviers-Centraal zal voortaan twee keer per uur rijden. Eén van die twee treinen rijdt bovendien tot in Aken. Ook de S42 tussen Flémalle-Haute, Luik-Guillemins en Liers zal voortaan twee keer per uur rijden. En het traject van de S44 wordt aangepast, zodat deze samen met de S43 twee keer per uur voor een treinaanbod zorgt tussen Luik, Bressoux en Wezet. Op weekdagen zullen er opnieuw de hele dag in beide richtingen twee treinen per uur rijden tussen Athus, Rodange en Luxemburg. Nu is dat enkel zo tijdens de ochtend- en de avondspits.

Auteur: Matthias Vanheerentals