FR NL
NMBS trein

Spoorbonden kondigen twee stakingen aan

NMBS trein 2019, Flickr.com/Nelso Silva

Het gemeenschappelijk vakbondsfront van het spoorwegpersoneel heeft een stakingsaanzegging van in totaal 96 uur ingediend. Spoorwegpersoneel zal dinsdag 7 november om 22 uur tot donderdag 9 november om 22 uur en van dinsdag 5 december om 22 uur tot donderdag 7 december om 22 uur het werk neer te leggen. De beslissing werd genomen nadat de spoorbonden de afgelopen weken werden geconfronteerd met “eenzijdige beslissingen aangaande interne reorganisaties bij het spoor zonder respect voor de elementaire principes van het sociaal overleg”, laten de vakbonden COD Spoor, ACV Transcom en VSOA  donderdag weten.

Op de laatste verzoeningsvergadering van 24 oktober heeft het gemeenschappelijk vakbondsfront vastgesteld dat er geen enkele positieve boodschap of creatieve oplossing werd aangereikt om de bezorgdheden van het spoorwegpersoneel weg te werken en de kwaliteit van de dienstverlening voor onze reizigers te verbeteren. Onder deze omstandigheden heeft het gemeenschappelijk vakbondsfront besloten om het actieplan uit te voeren.

“We blijven aandringen op het behoud van de werkgelegenheid en statutaire aanwervingen”, zegt Koen De Mey, voorzitter van vakbond ACV-Transcom. “We verzetten ons tegen alle initiatieven die uitsluitend gericht zijn op het verhogen van de productiviteit van het spoorwegpersoneel en protesteerden ook tegen de geplande personeelsinkrimpingen.”

Grenzen

Het gemeenschappelijk vakbondsfront zegt dat er bepaalde grenzen zijn overschreden en heeft diverse eisen. “We vragen de stopzetting van de productiviteitsverhoging ten nadele van het spoorwegpersoneel; er zijn andere manieren mogelijk”, zegt De Mey. “We vragen de stopzetting van reorganisaties die niet stroken met de realiteit op het terrein en geen toegevoegde waarde hebben op operationeel vlak of voor het goed functioneren van de openbare dienst. We vragen de opschorting van het contractueel maken van statutaire jobs. We willen statutaire aanwervingen die essentieel zijn om de toekomst te verzekeren en de huidige situatie te stabiliseren, ter versterking van de openbare dienst. We willen respect voor de sociale dialoog, zodat de stem van het spoorwegpersoneel wordt gehoord.”

Auteur: Matthias Vanheerentals