Station Diest wordt beter toegankelijk

station Diest
station Diest NMBS

In het station van Diest zijn de vernieuwingswerken aan de perrons gestart. Het station wordt integraal toegankelijk, dankzij hogere perrons en een nieuwe voetgangersbrug met een lift naar elk perron.

De werken duren tot het najaar van 2025. Tot dan komt er in Diest een tijdelijk perron 4. Dat wordt binnenkort gebouwd en zal in december in dienst worden genomen. NMBS en Infrabel investeren samen 9,5 miljoen euro in de vernieuwing van het station, met de steun van het Europese RRF-fonds (The Recovery and Resilience Facility).

Betere toegankelijkheid

De perrons worden met bijna een halve meter verhoogd. Reizigers zullen daardoor makkelijker in en uit de trein kunnen stappen. Verder krijgen de perrons een volledige make-over: ze worden overdekt met luifels, er komen nieuwe schuilhuisjes, LED-verlichting en geleidelijnen voor blinden en slechtzienden. Perron 1 wordt in de richting van de autoparking verlengd. De afgravingswerken daarvoor zijn aan de gang, waardoor het perron tijdelijk is ingekort en niet bereikbaar is via de autoparking.

Voetgangersbrug

Ter hoogte van de autoparking komt er een nieuwe voetgangersbrug. Het gaat om een overdekte brug, met een lift en een trap naar elk perron. Van zodra deze klaar is, zal de huidige voetgangersbrug worden afgebroken. De bestaande onderdoorgang zal worden vernieuwd. Ter hoogte van de Fort Leopoldlaan komt ook een nieuwe fietsparking en een K&R-zone. Dankzij deze werken zorgen NMBS en Infrabel ervoor dat het station van Diest integraal toegankelijk wordt.

Lees verder onder de foto

voetgangersbrug station Diest
Voetgangersbrug station Diest

Gefaseerde werken

Voor de reizigers wordt het gemakkelijker om de perrons te bereiken en in en uit de trein te stappen. Dat geldt ook voor wie minder goed mobiel is, geladen is met zware bagage of een kinderwagen bij zich heeft. In Diest kan nu al zeven dagen op zeven assistentie worden aangevraagd. De werken aan de perrons worden gefaseerd uitgevoerd. Zo blijft de hinder voor de reizigers en het treinverkeer zoveel mogelijk beperkt. De komende weken wordt een tijdelijk perron 4 gebouwd, waar vanaf december de treinen zullen stoppen. Het tijdelijk perron zal tijdens de volledige duur van de werken worden gebruikt.

Herontwikkeling

De vernieuwing van de perrons kadert in een volledige herontwikkeling van de stationsomgeving. Samen met partners De Lijn, het Agentschap Wegen en Verkeer, de Vlaamse Milieumaatschappij, Interleuven, de stad Diest en de provincie Vlaams-Brabant werken NMBS en Infrabel aan een intermodaal en toegankelijk vervoersknooppunt. In 2021 werd in dat kader al een nieuwe overdekte fietsparking geopend. Bijna een jaar geleden werd het nieuwe busstation ingehuldigd en sinds vorige maand is het heraangelegde stationsplein opnieuw toegankelijk. Het station van Diest is voor de regio een belangrijk vervoersknooppunt. Op een weekdag nemen gemiddeld drieduizend reizigers er één van de 150 treinen. Zo rijden er vanuit Diest elk uur rechtstreekse treinen van en naar Antwerpen, Aarschot, Brussel, Brussels Airport, Hasselt en Leuven.

Geen treinen tijdens herfstvakantie

Tijdens de herfstvakantie, van zaterdag 28 oktober tot en met zondag 5 november, werkt spoornetbeheerder Infrabel aan de spoorinfrastructuur en de vernieuwing van de seininrichting tussen Aarschot en Hasselt. In Diest zal er dan ook worden gewerkt aan de perrons. Door deze werken kunnen er tijdens de herfstvakantie in beide richtingen geen treinen rijden tussen Aarschot, Diest en Hasselt. NMBS legt wel vervangbussen in die ook zullen stoppen in alle tussenliggende stations. Reizigers krijgen de raad de online reisplanner van NMBS te raadplegen. Deze houdt rekening met de aangepaste treindienst en toont ook de vertrektijden van de vervangbussen. Reizigers met een Standard Abonnement uit een van de getroffen stations kunnen gratis gebruik maken van een NMBS-parking aan de stations van Hasselt en Aarschot.

Onderwerpen: ,

Auteur: Matthias Vanheerentals