FR NL
Parklaan Brussel

Versleten tramsporen Bareel van Sint-Gillis en de Parklaan worden vervangen

De Parklaan in Brussel Brussel Mobiliteit

Brussel Mobiliteit gaat de Parklaan herinrichten vanaf het park van Vorst tot en met de Bareel van Sint-Gillis, het bekende stedelijke verkeersknooppunt. De versleten tramsporen worden vervangen.

In het kader van het project worden de openbare vervoerhaltes heringericht voor een betere toegankelijkheid. Alle tramsporen, die versleten zijn, zullen worden vervangen door de MIVB. Zo profiteren de reizigers én omwonenden van een beter comfort. Het bekende kruispunt de Bareel van Sint-Gillis wordt volledig heringericht: de tramsporen doorkruisen voortaan het kruispunt doorheen het midden. Het standbeeld van de Waterdraagster wordt lichtjes verplaatst naar de kruising van de assen van de Waterlosesteenweg, de Munthofstraat en de Théodore Verhaegenstraat. De trottoirs worden verbreed en de breedte van de rijweg wordt beperkt zodat er geen twee auto’s naast elkaar kunnen rijden (momenteel een van de belangrijkste oorzaken van ongelukken op dit kruispunt).

Groen

De verbeteringen zullen het rotondekarakter van de Bareel versterken en het voorrangssysteem voor automobilisten verduidelijken. ​ De hele rotonde zal rustiger worden en het openbaar vervoer zal vlotter kunnen doorstromen dankzij het eenrichtingsverkeer op de Waterlosesteenweg, de Munthofstraat en de Parklaan. De Parklaan krijgt een volledige metamorfose, met twee nieuwe bomenrijen langs de trottoirs. Deze zullen het landschappelijke karakter van de laan en de verbinding met het Park van Vorst versterken. Fietsers worden beschermd op aparte fietspaden op de gevaarlijkste stukken en delen de rijbaan met auto’s op de rest van de laan, die als fietsstraat ingericht wordt.

Auteur: Matthias Vanheerentals