RegioJet ziet nationale obstakels voor grensoverschrijdende treinen groeien, niet afnemen: ‘Nog lang geen Europees spoorwegsysteem’

Na jarenlang aandringen heeft de particuliere Tsjechische operator RegioJet gezegd dat de Poolse infrastructuurbeheerder PKP PLK de operator onlangs toestemming heeft gegeven om spoorwegtrajecten aan te vragen. Maar de vooruitzichten voor meer grensoverschrijdende treinen zijn niet erg rooskleurig. “Paradoxaal genoeg zijn de nationale barrières de afgelopen jaren versterkt in plaats van opener geworden,” vertelt de operator aan RailTech.
Het bedrijf is al bezig met het voorbereiden van rollend materieel – waaronder locomotieven, wagons en machinisten – in afwachting van het verkrijgen van toegangsrechten tot het spoor in Polen. RegioJet noemt het land al lang als een strategische uitbreidingsmarkt. Het verbindt momenteel grote steden in Tsjechië, Slowakije, Oostenrijk, Kroatië en Hongarije per spoor.
De exploitant bereidt ook de modernisering van zijn vloot voor en is van plan om nieuwe locomotieven en nieuwe passagiersrijtuigen te bestellen. RegioJet, opgericht in 2009, is een van de meest zichtbare particuliere spoorwegexploitanten in Centraal-Europa en exploiteert commerciële langeafstandsdiensten en door de overheid gecontracteerde regionale treinen. RegioJet werd door Transport & Environment (T&E) in haar rapport van januari uitgeroepen tot de beste spoorwegexploitant van Centraal Oost-Europa, waarbij werd gekeken naar de combinatie van kosten en kwaliteit.
Barrières versterkt, niet afgebroken
Ondanks de jarenlange inspanningen van de EU om de markt te liberaliseren, stelt RegioJet dat echte marktintegratie ongrijpbaar blijft. “We zien een zorgwekkende trend dat nationale barrières in heel Europa worden versterkt in plaats van afgebroken”, zegt een woordvoerder van RegioJet. Een duidelijk voorbeeld is de steeds langer wordende lijst van nationale technische vereisten. “Wat een uniform Europees goedkeuringsproces voor voertuigen had moeten zijn, wordt steeds ingewikkelder doordat elk land zijn eigen specificaties, certificeringen en documentatie toevoegt – wat resulteert in honderden extra pagina’s per land en grensoverschrijdende operaties bemoeilijkt.”
Ook de vereisten voor het wisselen van personeel aan de nationale grenzen blijven de efficiëntie hinderen. “De reis van Wenen naar Krakau vereist momenteel tot drie van dergelijke wisselingen, wat systematisch onhoudbaar is,” zegt RegioJet.

Infrastructurele knelpunten en starre dienstregelingen
RegioJet noemt Duitsland en Oostenrijk als belangrijke voorbeelden van hoe grootschalige infrastructuurwerken – in combinatie met inflexibele dienstregelingssystemen – ernstige uitdagingen creëren voor exploitanten die nieuwe markten willen betreden of grensoverschrijdende diensten willen aanbieden. In Duitsland worden de verbeteringsprojecten van infrastructuurbeheerder DB Infrago genoemd als oorzaak van wijdverspreide dienstverstoringen, die nog worden verergerd door de inflexibele dienstregelingen. De corridor Wenen-Linz in Oostenrijk kampt met soortgelijke problemen.
Een directe verbinding Praag-Berlijn staat al jaren op de radar van het bedrijf, maar RegioJet zegt dat de huidige infrastructuur en dienstregeling in Duitsland de lancering van een dergelijke dienst bijna onmogelijk maakt. “De lancering van deze dienst wordt momenteel geconfronteerd met een belangrijk obstakel: de beperkte capaciteit van de Duitse spoorweginfrastructuur en de lage flexibiliteit van het dienstregelingssysteem met vaste intervallen,” aldus het bedrijf, verwijzend naar de starheid van de Deutschlandtakt, het Duitse dienstregelingsmodel. De maatschappij zegt de situatie in de gaten te blijven houden en zich in te zetten voor een betere toegang voor nieuwkomers.
RegioJet prijst de openbare aanbestedingen van Duitsland voor de regionale spoorwegen, maar uit scherpe kritiek op het gebrek aan concurrentie voor langeafstandsdiensten. “De markt is theoretisch open, maar in de praktijk is het extreem moeilijk om toe te treden.”
Versterking van nationale monopolies
Een ander belangrijk obstakel voor de liberalisering van de markt is het herhaaldelijke uitstel van openbare aanbestedingen. In sommige landen worden aanbestedingen uitgesteld tot na 2033, wanneer de laatste onderhands gegunde contracten aflopen. “Dit creëert in feite een omgeving waarin alleen grote nationale operators realistisch gezien kunnen deelnemen.”
RegioJet ziet deze trend in Tsjechië, waar aanbestedingen jaar na jaar worden uitgesteld of waar in plaats van nieuwe aanbestedingsprocedures te starten, bestaande onderhands gegunde contracten worden uitgebreid. Een soortgelijke aanpak wordt gevolgd in Polen, zegt de operator. “Deze praktijk wordt de norm in veel Europese landen en ondermijnt de principes van open concurrentie en de ontwikkeling van een echt geïntegreerde Europese spoorwegmarkt.”
Via haar lidmaatschap van ALLRAIL, de vereniging van onafhankelijke spoorwegexploitanten, zegt RegioJet te blijven pleiten voor echte liberalisering, grensoverschrijdende harmonisatie en één Europese spoorwegmarkt. Maar op dit moment waarschuwt RegioJet dat de kloof tussen beleid en praktijk steeds groter wordt.
Lees meer: