FR NL
Alstom headquarter's in France

Alstom schrapt 1.500 banen om financiën te stabiliseren

De Franse fabrikant van treinen, metro’s en spoorwegsystemen Alstom gaat zo’n 1.500 banen schrappen. Terwijl de omzet stijgt, daalden de aandelen van het bedrijf vorige maand en de ingreep maakt deel uit van een grotere reorganisatie om de financiën van de industriële groep te verbeteren, kondigde het bedrijf aan bij de halfjaarcijfers.


Om kosten te besparen wil Alstom vooral het aantal werknemers met administratieve of commerciële functies verminderen. Bijna een op de 10 banen in die afdelingen zal verdwijnen. Technisch personeel of fabrieksarbeiders worden niet getroffen door de reorganisatie. Naast het terugdringen van deze ‘overheadkosten’ wil Alstom ook plannen uitvoeren om de productie op te voeren, momenteel met meer dan 10 procent per jaar, en de levertijd te verbeteren.

De grootste zorg van het bedrijf is de hoge schuld in combinatie met een negatieve kasstroom in de eerste helft van het jaar. “De negatieve vrije kasstroom van Alstom in dit eerste halfjaar is een duidelijke roep om verandering”, zei Henri Poupart-Lafarge, voorzitter van de Raad van Bestuur en Chief Executive Officer van Alstom in een persbericht. De schulden moeten daarom met 2 miljard euro worden verminderd. Naast het terugdringen van de personeelskosten wil Alstom dit bereiken door de verkoop van activa ter waarde van 500 miljoen tot 1 miljard euro, waarvoor al een programma in gang is gezet.

De Financial Times meldde eerder deze week dat de Franse treinreus “vecht om op de rails te blijven” en merkte op dat de strategische overname van het Canadese Bombardier ter waarde van 5,5 miljard euro “overschaduwd werd door een reeks tegenslagen”. Op de Franse aandelenmarkt zag Alstom de waarde van zijn aandelen sinds begin oktober van dit jaar aanzienlijk dalen.

Omzet groeit, maar sommige Bombardier-activa veroorzaken problemen

De problemen van Alstom hebben te maken met de overname van de treindivisie van Bombardier in 2021. Er gaat veel geld verloren door vertragingen in de leveringen van Bombardier’s Aventra treinen in het Verenigd Koninkrijk. Poupart-Lafarge: “Terwijl de vraag op peil blijft, ondanks enige volatiliteit, zijn onze commerciële prestaties zwak geweest. De integratie van Bombardier Transportation blijft vorderen. De oplevering van het Aventra-programma was echter complexer dan verwacht.” Er is niet gecommuniceerd wat de oorzaak is van de vertraging in de levering van de treinen. Sinds 2014 zijn er meer dan 2.600 Aventra’s verkocht in het Verenigd Koninkrijk, waardoor het de toonaangevende trein in het Verenigd Koninkrijk is. De Aventra-treinen worden ook gebruikt op de onlangs ingehuldigde Elizabeth-lijn in Londen.

Over het algemeen groeit de omzet van Alstom en daarom is het bedrijf optimistisch. De omzet bedroeg 8,4 miljard euro voor de eerste helft van het boekjaar 2023/24, wat een groei betekent van 4,9 procent op werkelijke basis en 8,8 procent op autonome basis vergeleken met de omzet van Alstom in dezelfde periode vorig boekjaar. Organische groei verwijst naar de inkomstenstromen die een rechtstreeks gevolg zijn van de bestaande activiteiten van de onderneming, in tegenstelling tot inkomsten die werden verworven door de aankoop van een andere onderneming of bedrijfseenheid in het afgelopen jaar.

Poupart-Lafarge blijft aan als CEO van Alstom, maar zal niet langer de dubbele functie van Voorzitter van de Raad van Bestuur bekleden. Op de volgende Algemene Vergadering van Aandeelhouders in juli 2024 zal de Raad van Bestuur Philippe Petitcolin, voormalig CEO van Safran, voorstellen om gekozen te worden als lid van de Raad van Bestuur en nieuwe Voorzitter van de Raad van Bestuur. “De groei van de productie en de verkoop versnelt. We voeren een uitgebreid actieplan uit om onze investment grade rating te behouden en onze middellangetermijndoelstellingen veilig te stellen. Vertrouwend op de kracht van ons orderboek en op de solide zakelijke fundamenten van Alstom, ben ik vastbesloten om deze uitdaging aan te gaan”, aldus de CEO van Alstom.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Esther Geerts

Bron: RailTech.com