FR NL
Aerial view of Train passing through famous mountain in Filisur, Switzerland. Landwasser Viaduct world heritage with train express in Swiss Alps snow winter scenery.

Skitrein exploitant Travelski opent biedingen voor personenvervoer

Compagnie des Alpes heeft samen met haar touroperator Travelski een aanbesteding uitgeschreven om Europese spoorwegexploitanten aan te moedigen offertes in te dienen voor het aanbieden van passagierstreinen naar Alpine resorts. Travelski, dat pakketreizen aanbiedt naar de Franse Alpen in Frankrijk, België, Israël en Nederland, heeft een stap voorwaarts gezet in duurzaam vervoer.

Na de succesvolle lancering van de “skitrein” dienst onder het Travelski express merk, waarbij treinen van Londen en Parijs naar de Franse Alpen werden gecharterd, kondigde Travelski onlangs een Europese offerteaanvraag aan. Het doel is om een terugkerende koolstofarme vervoersdienst per trein op te zetten vanuit verschillende Europese steden, waaronder Parijs, Londen, Amsterdam en Brussel, naar de Franse Alpen, over een periode van drie jaar van 2024 tot 2027. Potentiële routes vanuit Spanje worden ook overwogen.

De aanbesteding verwelkomt deelname van alle Europese spoorwegmaatschappijen die in staat zijn om passagierstreinen te leveren, al dan niet compleet, voor één of twee retourvluchten per week tussen half december en half april. Compagnie des Alpes verbindt zich ertoe om op lange termijn een volume te leveren aan de geselecteerde exploitant. Het biedingsproces omvat verschillende soorten spoorvervoer, zoals hogesnelheidstreinen, intercity’s en nachttreinen, afhankelijk van de beschikbaarheid en de voorstellen van de exploitanten. Deze beslissing is gebaseerd op twee jaar ervaring met Travelski-express en voorbereidende gesprekken met meerdere aanbieders van spoordiensten.

Vermindering van koolstofuitstoot voor ski-gerelateerd vervoer

Het project sluit aan bij de kerndoelstelling van Travelski, dat niet alleen de aantrekkingskracht van de Franse Alpen op de Europese spoorwegmarkt wil vergroten, maar ook een lans wil breken voor duurzamer vervoer. Het initiatief erkent het grote verschil in vervuilingsgraad tussen treinen, vliegtuigen en auto’s en benadrukt de milieuvoordelen van het stimuleren van reizen per trein. Om het reizen per trein aantrekkelijker te maken, omvat het project last-mile transportoplossingen, waardoor klanten rechtstreeks per trein naar de Franse Alpen kunnen reizen en naadloos naar hun accommodatie kunnen worden vervoerd.

Bovendien zijn er gesprekken gaande over mogelijke partnerschappen met andere toeristische exploitanten in de Franse Alpen. Compagnie des Alpes staat open voor het consolideren van volumes van extra touroperators en accommodatieverschaffers om voldoende vraag en bijbehorende garanties te garanderen. Het overkoepelende doel is om dit nieuwe, milieuvriendelijke aanbod al in het winterseizoen van 2024-25 op de markt te brengen, afhankelijk van de snelle en operationeel realistische implementatie van de voorgestelde oplossingen.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com