‘Meerderheid Europese spoorwegbeheerders draagt milieudoelstellingen niet uit’
Volgens een analyse van Standard Ethics op basis van publiek beschikbare informatie communiceert 58 procent van de grootste Europese spoorweginfrastructuurbeheerders niet over een verbintenis tot specifieke milieudoelstellingen.
De analyse is uitgevoerd door Standard Ethics, een in het Verenigd Koninkrijk gevestigd onafhankelijk ratingbureau voor duurzaamheid met een standaard methodologie. De studie heeft als doel een overzicht te geven van het niveau van duurzaamheid dat wordt bereikt door de toonaangevende railinfrastructuurbeheerders in Europa. Er is gekeken naar elementen op het gebied van Environmental Social and Governance (ESG), dat niet alleen duurzaamheid in de ‘groene’ betekenis van het woord omvat, maar ook sociale aspecten, zoals gendergelijkheid.
In de analyse, die op 20 december 2023 werd gepubliceerd, werd gekeken naar de grootste spoorweginfrastructuurbeheerder in elke EU-lidstaat, evenals Noorwegen, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. De verzamelde informatie over elk van de geanalyseerde bedrijven verwijst naar gegevens die per 1 november 2023 op hun bedrijfswebsite zijn gepubliceerd. Volgens Standard Ethics deelt 42 procent van de bedrijven mee dat ze zich inzetten voor specifieke milieudoelen. Commitment aan specifieke milieudoelen werd beoordeeld aan de hand van de opname in bedrijfsdocumentatie van gedefinieerde en meetbare milieudoelen voor de middellange tot lange termijn, zoals emissiereductie, gebruik van hernieuwbare energie, implementatie van energiebesparing, afvalbeheer, circulaire economie en meer.
Bijna de helft van de bedrijven in de steekproef publiceerde documenten met bindende milieudoelen die op de middellange tot lange termijn moeten worden bereikt, om emissies te helpen verminderen, het milieu te beschermen en de gevolgen van klimaatverandering aan te pakken. “Feit blijft echter dat de meeste van deze bedrijven ofwel nog steeds geen milieudoelen hebben vastgesteld, ofwel deze nog niet transparant hebben gepubliceerd in hun documentatie”, schrijft Standard Ethics.
Gendergelijkheid en AI
In de analyse werd ook gekeken naar gendergelijkheid op het hoogste bestuursniveau bij de bedrijven, waarbij werd gekeken naar de samenstelling van het bestuur qua geslacht. In ongeveer 35 procent van de steekproef zaten evenveel vrouwen als mannen in het bestuur. In drie van de geanalyseerde raden van bestuur waren er meer vrouwen dan mannen, maar in de meerderheid waren het vooral mannen. Volgens het onderzoek van Standard Ethics houden 3 van de 26 bedrijven zich bezig met genderevenwicht of hanteren ze een beleid voor diversiteit en inclusie. Tot slot werd in het onderzoek gekeken of de bedrijven een beleid voor Kunstmatige Intelligentie (AI) hadden gepubliceerd, wat bij geen van de 26 infrastructuurbeheerders het geval was.
“Dit resultaat kan betekenen dat deze bedrijven nog steeds niet geloven dat ze deze kwestie organisch moeten regelen (vanuit een ethisch, ESG- en duurzaamheidsperspectief), of het kan zijn dat een bepaald aantal beleidsregels al van kracht is, maar nog niet is gepubliceerd”, aldus Standard Ethics. Mogelijke intentieverklaringen met betrekking tot AI die in andere documenten of niet-financiële balansen worden gepubliceerd, evenals verklaringen over doelstellingen en targets, “hoewel ze worden gewaardeerd”, zijn niet wat de organisatie zou definiëren als strategische corporate governance-instrumenten.
“Dit onderzoek toont aan dat ondanks een aantal veelbelovende initiatieven en de huidige inspanningen om zich aan te passen aan veel van de criteria die duurzaamheid definiëren, er nog veel stappen moeten worden genomen om de activiteiten van Europese spoorweginfrastructuurbeheerders op een duurzamer niveau te brengen dat in overeenstemming is met de internationale richtlijnen die worden gepromoot door de Verenigde Naties, de OESO en de Europese Unie”, concludeert het rapport.
Geïnteresseerd in spoor en duurzaamheid? Een van de vier conferentiesessies op RailTech Europe op 6 en 7 maart 2023 gaat over het verminderen van emissies. Bekijk het voorlopige programma hier.
Lees meer: