FR NL
Frecciarossa high-speed train of Trenitalia

Trenitalia en DB tekenen overeenkomst om Italië en München te verbinden met Frecciarossa

Italiaanse hogesnelheidstreinen zullen vanaf 2026 aanwezig zijn op het station van München, zo heeft de Italiaanse openbare exploitant Trenitalia op 30 december bekendgemaakt.

Het doel van Trenitalia, dat eind vorig jaar een voorlopige overeenkomst tekende met Deutsche Bahn, is om de Frecciarossa-treinen naar Duitsland te brengen om de internationale diensten te verbeteren en een betrouwbaardere, meer concurrerende en duurzamere dienst aan te bieden. De eerste Frecciarossa ritten tussen Italië en Duitsland zijn gepland voor eind 2026, met de mogelijkheid van verdere ontwikkelingen.

Deze overeenkomst is het resultaat van een project dat gezamenlijk door Trenitalia en Deutsche Bahn is ingediend en door de Europese Commissie is geselecteerd als onderdeel van het actieplan van de Commissie voor de ontwikkeling van grensoverschrijdende langeafstandsdiensten door middel van samenwerking op lange termijn.

Verbetering van internationale diensten

De introductie van een nieuwe rechtstreekse verbinding tussen Italië en Duitsland met Frecciarossa-treinen zal passagiers in staat stellen in het buitenland te reizen in minder tijd en met minder impact op het milieu, legt het Italiaanse overheidsbedrijf uit. Met deze dienst krijgen Italianen een extra mogelijkheid om naar Europa te reizen.

En op dezelfde manier kunnen Duitse toeristen gemakkelijk de mooiste bestemmingen van Italië bereiken. “Zodra ze in Italië zijn aangekomen, kunnen ze ervoor kiezen om gebruik te maken van de verschillende intermodale diensten die Trenitalia aanbiedt, zoals FrecciaLinks, waarmee ze hun bestemming kunnen bereiken door trein en bus te combineren”, legt Trenitalia uit.

Concreet werken Trenitalia en DB momenteel aan verbindingen tussen Milaan en München en tussen Rome en München. Daarnaast evalueren de twee bedrijven mogelijke ontwikkelingen en uitbreidingen van de service met toekomstige verbindingen van en naar andere bestemmingen in Duitsland. “We werken ook aan aansluitende reistijden. Met de toekomstige opening van de Brenner-basistunnel schatten we dat de reistijden met ongeveer een uur zullen afnemen.”

Een internationale trein

Opgemerkt moet worden dat de Frecciarossa-treinen op het traject Verona-Innsbruck-München op conventionele snelheid zullen rijden. De toekomstige route zal echter sterk worden verbeterd door lijndelen te verbouwen om de snelheden te verhogen en, natuurlijk, dankzij de Brenner-basistunnel zelf, die momenteel wordt gebouwd aan zowel de Italiaanse als de Oostenrijkse kant.

De Frecciarossa treinstellen van Hitachi Rail moeten zowel in Oostenrijk als in Duitsland worden goedgekeurd. Na de 50 treinstellen die alleen geschikt zijn voor Italië, heeft Trenitalia er een aantal aanbevolen voor haar activiteiten in het buitenland, in eerste instantie in Frankrijk en Spanje. Trenitalia heeft nog een bestelling geplaatst voor extra treinen.

Op deze manier bouwen de Italiaanse operator en Hitachi Rail een solide ervaring op in hogesnelheidstreinen in Europa en zijn ze in staat om te reageren op alle nationale problemen die de komst van dergelijke treinen nog steeds met zich meebrengt.

Tot op heden heeft Trenitalia’s Passenger Hub in Europa ongeveer 13.000 trein- en busverbindingen per dag. Frecciarossa is aanwezig in Spanje met 70 verbindingen per dag met Iryo tussen Madrid en een aantal steden op het Iberisch schiereiland, en in Frankrijk met Trenitalia Franc, met 10 verbindingen per dag tussen Lyon en Parijs. In tegenstelling tot de deal met DB zijn de activiteiten in Spanje en Frankrijk open toegang, zonder samenwerking met Renfe of SNCF.

Vergelijkbare onderwerpen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Frédéric de Kemmeter

Bron: RailTech.com