FR NL
Capacity event at the European Parliament in Brussels

Spoorsector vraagt om pragmatische aanpak van capaciteitsbeheer op het spoor

In een poging om de ambitieuze Green Deal doelstellingen te halen en een modal shift naar spoorvervoer te bevorderen, heeft de Europese spoorwegsector tijdens een speciaal evenement op 23 januari in het Europees Parlement opgeroepen tot een pragmatische aanpak van het beheer van spoorcapaciteit.

De Gemeenschap van Europese Spoorweg- en Infrastructuurbedrijven (CER) heeft haar steun uitgesproken voor het recente voorstel voor een verordening inzake het gebruik van spoorweginfrastructuurcapaciteit in de gemeenschappelijke Europese spoorwegruimte. De voorgestelde wetgeving wordt gezien als een cruciale stap op weg naar een efficiënt gebruik van de capaciteit en het voorkomen van verspilling.

Sleutelfiguren uit de Europese spoorwegsector benadrukten het belang van een evenwichtig en doeltreffend regelgevingskader. CEO’s erkenden het belang van de voorgestelde regelgeving, maar schetsten ook specifieke vereisten die moeten worden aangepakt voor een succesvolle implementatie.

De sector benadrukt de noodzaak van actieve deelname door spoorwegondernemingen en aanvragers om een constructieve dialoog met infrastructuurbeheerders (IM’s) te bevorderen. Er wordt voorgesteld een Europees platform voor spoorwegondernemingen (ERUP) op te richten dat betrokken wordt bij het toewijzingsproces en de ontwikkeling van Europese kaders. Wat de governancestructuur en -verplichtingen betreft, dringt de sector erop aan dat nieuwe governancestructuren en -verplichtingen geen buitensporige administratieve lasten voor infrastructuurbeheerders met zich meebrengen.

Aanbevelingen

Voor een succesvolle implementatie van het capaciteitsherontwerp voor slim capaciteitsbeheer (TTR) en digitaal capaciteitsbeheer (DCM) vraagt de sector om voldoende financiering. Er wordt gepleit voor meerjarige financiering over een periode van ten minste 5 jaar, met bijdragen van de lidstaten, waaronder de huidige oproepen voor de Connecting Europe Facility (CEF) en CEF3.

Hoewel de sector de invoering van sociaaleconomische en milieucriteria voor schaarse infrastructuurcapaciteit verwelkomt, benadrukt hij de noodzaak van verdere werkzaamheden om deze criteria, hun toepassing en de regelmaat van updates te definiëren. De sector is van mening dat de aanpak van deze eisen zal bijdragen tot positieve effecten op de langetermijnplanning voor passagiersdiensten en tot meer flexibiliteit bij de capaciteitstoewijzing op korte termijn voor goederenvervoersdiensten.

Volgens de CER beschouwt de spoorwegsector de voorgestelde verordening als een belangrijke stap in de richting van een grotere spoorwegcapaciteit in Europa, die aansluit bij de bredere doelstellingen van duurzaamheid en efficiëntie die in de Green Deal worden beschreven. De voorgestelde verordening zal naar verwachting leiden tot een toename van de capaciteit met maximaal 4 procent, wat overeenkomt met bijna 250 miljoen treinkilometers aan extra capaciteit. Concrete resultaten zouden tegen 2026 gerealiseerd kunnen zijn, aldus de CER in een persbericht.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com