FR NL
146 MI20 trains to run on the RER B line

GEN B: uitvoering Ramette-plan van start

Om de dalende stiptheid op de RER B, de op één na drukste forenzenlijn in de regio Parijs, aan te pakken, heeft een expert op het gebied van openbaar vervoer 14 aanbevelingen gedaan. Dit ‘Ramette’-plan, waartoe Valérie Pécresse in maart 2023 opdracht gaf, wordt nu uitgevoerd.

Met 983.000 dagelijkse gebruikers verbindt het RER Parijs met zijn voorsteden en de luchthaven Charles de Gaulle. Ondanks het grote aantal gebruikers noemt Valérie Pécresse, voorzitter van Île-de-France Mobilités (IDFM), het de “zieke” lijn in de regio. In een recent persbericht van IDFM benadrukt Valérie Pécresse dat de stiptheid nog steeds onvoldoende is, met een stiptheidspercentage van RER B van slechts 85 procent voor 2023.

In februari 2023 startte IDFM een grondig onderzoek naar de werking van RER B door Setec en Rail Concept, onder begeleiding van massavervoerexpert Yves Ramette. De geïdentificeerde problemen omvatten de complexiteit die wordt veroorzaakt door meerdere actoren in de besluitvorming en interfaces, het gebrek aan efficiënte spoorwegsystemen om aan de vraag naar reizigers te voldoen, evenals een grote hoeveelheid werk die de activiteiten zelfs op gewone weekdagen beïnvloedt. Bovendien werd er bezorgdheid geuit over de toereikendheid van de betrouwbaarheid en beschikbaarheid van het rollend materieel en was er ruimte voor verbetering op het gebied van interfacemanagement.

Ramette Plan

Om deze problemen op te lossen, werd in maart 2023 opdracht gegeven voor een 14-puntenplan door Valérie Pécresse, voorzitter van IDFM en de regio Île-de-France. Dit plan, dat is opgesteld door Ramette, voormalig directeur-generaal van de Régie Autonome des Transports Parisiens (RATP) en de afdeling Île-de-France (regio Parijs) van de Franse spoorweginfrastructuurbeheerder SNCF Réseau, heeft als doel de stiptheid tot 2035 elk jaar met 1 punt te verbeteren.

Op vrijdag 26 januari 2024 heeft Valérie Pécresse een vergadering belegd met Jean Castex, CEO van de RATP, en Jean-Pierre Farandou, voorzitter van de SNCF, om de voortgang van de uitvoering van het Ramette Plan te bespreken. Pécresse verklaarde verder dat ze een snelle uitvoering van de 14 prioritaire acties verwacht en vertrouwt op de volledige inzet en coördinatie van alle belanghebbenden. Bovendien benadrukte Pécresse dat verbetering de topprioriteit van de exploitanten (RATP en SNCF) moet zijn. Als er niet snel verbetering optreedt, zal er gevraagd worden om de lijn door één bedrijf te laten beheren.

Kaart van het RER B

De uitvoering is aan de gang

Het Ramette-plan heeft als leidraad gediend voor de acties van IDFM en de RATP. Na de vergadering van 26 januari 2024 heeft IDFM de volgende updates vrijgegeven. Ten eerste hebben de inspanningen om inbraken op het spoor tegen te gaan, waaronder de installatie van anti-inbraakmatten, roosters en SUGE-patrouilles, het aantal inbraken bij Gare du Nord al verminderd. Voor inbraken op het netwerk ten noorden van Parijs is sinds juni 2023 een nieuwe procedure van kracht, waardoor treinen “op zicht” kunnen rijden in het geval van een niet-geverifieerde inbraak, een situatie die voorheen leidde tot stroomonderbrekingen en een volledige stopzetting van de activiteiten.

Daarnaast wordt er nog een andere aanbeveling uit het Ramette-plan geïmplementeerd. Er wordt nu een wekelijkse managementbijeenkomst gehouden met de directie van RER B van de SNCF, RER B van de RATP, SNCF Réseau Ile-de-France en de directie van het treinonderhoud van de RATP. De eerste effecten van deze maatregelen zouden in 2024 merkbaar moeten zijn, om aan het eind van het jaar een stiptheid van 87% te bereiken. Vóór de zomer van 2024 zal een follow-upcomité worden georganiseerd om de goede voortgang van het actieplan te garanderen.

Technische maatregelen

Naar aanleiding van het plan is besloten om de robuustheid van de GEN B-lijn te verbeteren door treinrenovaties aan te passen om zes extra treinen in te zetten. Op dit moment zijn er al vier treinen ingezet en worden de overige twee gerenoveerd, met een verwachte aankomst in februari.

Een belangrijke upgrade ligt in het verschiet, met plannen om alle treinen tegen juni uit te rusten met GPS-chips. Deze technologische verbetering maakt het niet alleen mogelijk om de locatie nauwkeurig te bepalen, maar ook om de onderhoudsplanning tussen de SNCF-locatie in Mitry in het noorden en de RATP-locatie in Massy in het zuiden beter op elkaar af te stemmen. In een gezamenlijke inspanning om de operationele efficiëntie te verbeteren, is er een toezegging om de snelheidsbeperkingen binnen drie jaar te halveren. Dit initiatief omvat gecoördineerde spooraanpassingen tussen de RATP en de SNCF, met als doel het algehele vervoersproces te stroomlijnen.

Als aanvulling op de strategische ontwikkelingen is de meest recente beslissing de oprichting van een centraal commandocentrum voor zowel lijn B als lijn D in Plaine-Saint-Denis. Dit centrale knooppunt, dat naar verwachting in 2030 operationeel zal zijn, speelt een cruciale rol in het voorkomen van kettingreacties en het beperken van de duur van verstoringen op deze twee lijnen die sporen delen in de tunnel van Châtelet. Deze toekomstgerichte beslissing onderstreept het engagement om de algemene prestaties en veerkracht van de RER B lijn te verbeteren.

Maatregelen voor passagiers

In een aanvullende maatregel is de reactie op achtergelaten bagage versneld door de oprichting van een nieuw hondenteam in Roissy. Bovendien zal in de komende weken een compensatiecampagne worden gelanceerd voor de getroffen gebruikers, met name diegenen die gebruikmaken van het RER B. Dit initiatief is gericht op de terugbetaling van maximaal 1,5 maand van de Navigopas, in overeenstemming met de meest recente contracten die zijn ondertekend door Île-de-France Mobilités in samenwerking met de RATP en de SNCF.

Om de impact van zieke reizigers op de dienstverlening van RER B aan te pakken, voeren de exploitanten in samenwerking met de hulpdiensten een nieuwe procedure in. Deze procedure houdt in dat zieke passagiers van de trein naar het perron worden overgebracht, zodat medische hulp kan worden geboden en dienstonderbrekingen worden beperkt. De geleidelijke invoering van deze procedure staat gepland voor het eerste semester van 2024.

Bovendien financiert Île-de-France Mobilités actief de installatie van nieuwe informatieschermen voor reizigers op de perrons van het RER B om de communicatie tijdens storingen te verbeteren. De ingebruikname, waarmee in 2023 is begonnen, zal naar verwachting in 2024 zijn afgerond. Daarnaast zijn er al structurele acties op middellange termijn aan de gang, die bijdragen aan de algemene inspanningen om de algemene efficiëntie en servicekwaliteit van de RER B lijn te verbeteren.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com