FR NL
The last DB ICE 4 leaving the Siemens Mobility testing and validation center

Laatste ICE 4 trein verlaat Siemens Mobiliteitscentrum

De 137e InterCity Express (ICE) 4 trein heeft het test- en validatiecentrum van Siemens Mobility verlaten. Dit is de laatste ICE 4 trein die door Siemens Mobility wordt geproduceerd voor Deutsche Bahn (DB). Hiermee is de grootste bestelling van hogesnelheidstreinen die Siemens Mobility ooit in Duitsland heeft geplaatst, volgens schema voltooid.

In mei 2011 rondde Siemens Mobility een raamcontract af met Deutsche Bahn dat mogelijk 300 treinstellen omvat. In eerste instantie werd een bestelling geplaatst voor 130 treinen van het type ICE 4, wat het begin markeert van een overgang naar modernisering. Proeven met de ICE 4, die DB “de ruggengraat van het langeafstandsvervoer” noemt, begonnen in oktober 2016 met twee treinen, gevolgd door een reguliere dienstintroductie in december 2017.

Deze treinen zijn klaar om de verouderde Intercity- en Eurocity-vloten, gebouwd tussen 1971 en 1991, te vervangen. De daaropvolgende vervanging van de ICE 1- en ICE 2-voertuigen staat gepland voor een latere fase.

“In de loop der jaren zijn veel collega’s betrokken geweest bij dit project, waar ze ongeveer 13 jaar aan hebben gewerkt, dus we hebben de ICE 4 met gemengde gevoelens zien vertrekken. We zijn echter ongelooflijk blij dat we dit project volgens schema hebben afgerond”, aldus Siemens Mobility op LinkedIn.

The 100th ICE 4 train was received by DB in July 2022. The train was named "Rheinland-Pfalz" at the official ceremony held in Mainz. (Photo: Oliver Lang, DB)
De 100e ICE 4-trein werd in juli 2022 door DB in ontvangst genomen. De trein kreeg de naam “Rheinland-Pfalz” tijdens de officiële ceremonie in Mainz. (Foto: Oliver Lang, DB)

ICE 4-ontwerp

Er zijn tal van verbeteringen aangebracht om optimaal passagierscomfort te garanderen. Een van de opvallende kenmerken is een geavanceerd passagiersinformatiesysteem op zes monitoren in elk rijtuig, dat real-time reisinformatie geeft. Daarnaast introduceert de ICE 4 voorzieningen zoals fietsenstalling, adaptieve verlichting en geavanceerde Wi-Fi- en telecommunicatiemogelijkheden.

De zitplaatsen in de ICE 4 zijn voorzien van naar voren verschuifbare rugleuningen, zodat passagiers die achterin zitten tijdens aanpassingen zo min mogelijk hinder ondervinden. Er is voldoende bagageruimte, met grote bagagerekken die zelfs grote en zware voorwerpen kunnen herbergen, inclusief opbergruimte op vloerniveau. Toegankelijkheid is een prioriteit met speciale ruimtes voor rolstoelen, liften en tactiele geleidingssystemen.

Hoewel de ICE 4 een groot aantal zitplaatsen biedt, blijft het gewicht opmerkelijk laag en is de verhouding tussen gewicht en zitplaats uitzonderlijk goed. Dit is te danken aan het modulaire ontwerp van de trein, waardoor configuraties met minimale onderdelen mogelijk zijn. Het gebruik van lichtgewicht loopdraaistellen met binnenlagers en gewichtsgeoptimaliseerde vermogensdraaistellen, naast verbeteringen in het aerodynamische ontwerp, dragen samen bij aan een lager energieverbruik, waardoor milieuvriendelijk reizen wordt bevorderd.

ICE 4 Interior in 2016 (Photo: Andre_de)
ICE 4 Interieur in 2016 (Foto: Andre_de)

Configuraties

De vloot is nu uitgebreid tot 137 treinen, met een modulair ontwerp dat samen met Bombardier is ontwikkeld en configuraties van 7, 12 en 13 rijtuigen biedt. Langere varianten, met maximaal 918 zitplaatsen, worden door DB ingezet op routes met grote vraag om effectief te kunnen voldoen aan de behoeften van passagiers.

De zevendelige trein, geïntroduceerd in 2020, bestaat uit 19 treinen, met een samenstelling van 5 tussenrijtuigen en 2 eindrijtuigen, die in totaal 444 zitplaatsen bieden. Deze treinen hebben een lengte van 202 meter, een leeggewicht van 389 ton en kunnen snelheden tot 250 km/u halen. De trein met twaalf eenheden, die sinds 2017 operationeel is, bestaat uit 50 treinen met 10 tussenrijtuigen en 2 eindrijtuigen en biedt plaats aan 830 passagiers met een lengte van 346 meter en een gewicht van 670 ton.

De trein met dertien eenheden ten slotte, die in 2021 wordt gelanceerd, bestaat uit 43 treinen met 918 zitplaatsen in een 374 meter lange structuur en een gewicht van 731 ton. Alle drie de configuraties hebben een maximumsnelheid van 250 km/u. De treinen met 13 wagons beschikken over bijna 1.000 zitplaatsen, een historisch hoog aantal voor ICE-treinen en vijf keer zoveel zitplaatsen als een vliegtuig voor middellangeafstandsvluchten.

The last DB ICE 4 leaving the Siemens Mobility testing and validation center
De laatste DB ICE 4 verlaat het Siemens Mobility test- en validatiecentrum

De volgende generatie

DB is in december 2023 begonnen met de aanbestedingsprocedure voor een nieuwe vloot hogesnelheidstreinen van het type ICE. Het project omvat de ontwikkeling, bouw en goedkeuring van een treinvloot die begin 2030 klaar moet zijn om ingezet te worden. Om deze visie te realiseren, wil DB een raamovereenkomst sluiten voor maximaal 95 voertuigen. De eerste fase omvat de aankoop van 33 hogesnelheidstreinen, elk met een maximumlengte van 400 meter en een minimumsnelheid van 300 km/u, met ongeveer 940 zitplaatsen. Voordat de treinen op grote schaal worden ingezet, zal een prototype rigoureus worden getest om optimale prestaties en veiligheid te garanderen.

DB werkte samen met Alstom Transport Deutschland en Siemens Mobility om onafhankelijke voertuigconcepten te ontwikkelen na een eerste aanbestedingsprocedure. In nauwe samenwerking met deze bedrijven heeft DB fabrikantneutrale eisen geformuleerd voor de volgende generatie hogesnelheidstreinen.

Eerder dit jaar plaatste DB ook zijn op één na grootste order in de geschiedenis voor 73 nieuwe ICE-treinen. De Spaanse fabrikant Talgo gaat 56 lagevloertreinen van het type ICE-L produceren, terwijl Siemens Mobility nog eens 17 ICE 3neo’s gaat bouwen. De ICE 3neo, een nieuwere versie van de ICE 3-trein, debuteerde in 2022 op de Duitse spoorwegen. De eerste ICE L (lage vloer) zal volgens de planning eind 2024 aan de langeafstandsvloot worden toegevoegd.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com