FR NL
Metro line B in Lyon, and the new automatic, driverless metros.

RATP Dev gaat openbaar vervoersnetwerk van Lyon beheren

SYTRAL Mobilités, het bestuursorgaan dat toezicht houdt op het vervoer in de agglomeratie Lyon, heeft de RATP Groep het contract gegund voor de exploitatie van het metro-, kabelspoor- en tramnet in de stad voor een periode van tien jaar. Hiermee komt een einde aan het monopolie dat Keolis, een dochteronderneming van de SNCF, de afgelopen 30 jaar op dit netwerk had.

Op 28 maart, na de beslissing van de Raad van Bestuur van SYTRAL Mobilités, kondigde de transportautoriteit officieel de toekenning van het contract aan RATP Dev aan om het openbaar vervoersnetwerk van Lyon te beheren. Het contract heeft een looptijd van tien jaar en is bedoeld om grote veranderingen in het transportsysteem van Lyon mogelijk te maken, waaronder de automatisering van het netwerk en initiatieven om het netwerk koolstofarmer te maken.

Met ingang van 1 januari 2025 omvat het uitgebreide contract de exploitatie van vier metrolijnen, waaronder twee geautomatiseerde lijnen, met een vloot van 102 metrotreinen die 44 stations bedienen langs een netwerk van 70 kilometer, waarmee de helft van het dagelijkse aantal reizigers op het netwerk wordt bediend.

Daarnaast zal RATP Dev zeven tramlijnen beheren, bestaande uit 107 tramlijnen en 128 stations op een spoornetwerk van 71 kilometer, evenals twee kabelspoorlijnen. Het contract omvat ook het beheer van de Rhônexpress luchthavenverbinding met de luchthaven Saint-Exupéry, die zes treinen omvat die vier stations bedienen langs een 13 kilometer lang spoor.

Lyon cable car which connects the old town with the hill Fourviere with its basilica.
De kabelbaan van Lyon verbindt de oude stad met de heuvel Fourviere met zijn basiliek. (Foto: Shutterstock)

Volgens BFM TV Lyon is dit contract 2,025 miljard euro waard. Le Monde meldt ook dat het contract voorziet in boetes tot 7,5 miljoen euro per jaar bij herhaalde tekortkomingen boven bepaalde drempels, met bonussen voor het overtreffen van verbeterdoelen. Dit bestond niet in eerdere overheidscontracten.

Keolis blijft een speler

Het netwerk van Lyon, het grootste na Parijs, verwerkt gemiddeld 2 miljoen ritten per dag, alle modaliteiten samen. Ondanks dat dit contract een einde maakt aan het monopolie van drie decennia dat de SNCF-dochter had op het openbaarvervoersnetwerk van Lyon, blijft Keolis een speler.

Meer specifiek zal Keolius de komende zes jaar, van 2025 tot 2030, de bus- en trolleybusactiviteiten behouden, wat de meest belangrijke activiteit is in termen van personeelsaantallen en omzet, meldt de Franse media 20-minute. Dit contract heeft een waarde van 1,616 miljard euro, volgens BFM TV Lyon.

Het spoor voorbij: riviertransport en groene stroom

Vanaf juni 2025 zal RATP Dev samenwerken met Yachts de Lyon voor het beheer van de toekomstige rivierpendeldienst, die naar verwachting 560.000 passagiers per jaar zal bedienen. De samenwerking moet zorgen voor een naadloze overgang en het behoud van de hoogwaardige dienstverlening van de TCL. RATP Dev is ook van plan om in de toekomst prioriteit te geven aan lokale elektriciteitsproductie om de overgang van het netwerk naar schone energie te ondersteunen, naast het implementeren van maatregelen om de impact op het milieu te controleren.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com